ОБЩИНИТЕ ЕТРОПОЛЕ, ПРАВЕЦ И ТЕТЕВЕН ПРЕДСТАВИХА СВОИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА ТУРИСТИЧЕСКА БОРСА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

От 10-ти до 12-ти април 2014 г. в изложбени зали „Рафаел Михайлов”, гр.  Велико Търново се проведе 11-тото издание на Международното туристическо изложение „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ”, на което със самостоятелен щанд участваха общините Етрополе, Правец и Тетевен във връзка с реализирането на съвместния си проект „По пътя на вярата, апостолите и древните цивилизации в сърцето на Стара планина – развитие на регионален туристически продукт на общините Етрополе, Правец и Тетевен”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”. Проектът има за цел да допринесе за повишаване на пазарното разнообразие и по-ефективно ползване на туристическия потенциал във вътрешността на страната, подобряване на маркетинга и нивото на информираност в сферата на туризма и увеличаване броя на посетителите и продължителността на техния престой на територията на трите общини.

 

 Събитието се организира с любезното съдействие на Министерството на икономиката и енергетиката, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Домакин на форума е Община Велико Търново.

Общините Етрополе, Правец и Тетевен представиха своя общ туристически продукт „По пътя на вярата, апостолите и древните цивилизации в сърцето на Стара планина”. Продуктът включва четири туристически пакета – „Религиозен туризъм”, „По следите на апостолите”, „Древни цивилизации” и „Екотуризъм” – и има за цел да популяризира Етрополе, Правец и Тетевен като единна туристическа дестинация.На посетителите беше предложен богат асортимент от рекламни каталози, карти, туристически пътеводители, имиджови брошури на няколко езика, триизмерникартички и магнити. По време на изложението на щанда беше прожектиран също десетминутен рекламен филм за културните, историческите и природните забележителности намиращи се на територията на трите общини.

С наближаването на един от най-почитаните български празници Великден, от Историческия музей в гр. Етрополе изработиха и предоставиха за участието в изложението етрополски „плескани” яйца. Тяхна характерна особеност са изображенията на две фигури – бардуче и петле. Бардучето е символ на чистотата, а петлето символизира пробуждането на хората. На яйцата има и нарисувани цветя, обикновено теменужки. Рисуват се с восък и се оцветяват с разбит оцветен жълтък.

„Високият брой на туристите не означава непременно, че туристическия бизнес е добре развит. На първо място трябва да се постави въпросът от какво има интерес една община, която иска да развива някакъв туризъм и да го превърне в поминък на населението си. Общината няма нужда от голям брой туристи, а нощувки. Това, че някакви туристи ще минат през даден град и ще оставят пари за такси в културните обекти, или че ще си купят сувенири, не е фактор. Хората, които остават в дадения град или село с преспиване, носят много повече приходи. Най-важното нещо за развитието на този бранш е да превърнем туристите в бавно-движещи се обекти. Това може да се случи като им предоставим повече еко и велопътеки.”, заяви Димитър Попов, туроператор и член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), по време на изложението.

            Сред официалните лица, които посетиха щанда на трите общини, бяха Кметът на община Велико Търново Даниел Панов, Абдулах Карадаа – Заместник-кмет на Бурса (Турция), Благой Рагин – Председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Иво Маринов – Директор на Общинско предприятие „Туристическо обслужване” – София и бивш Заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

            Следващото изложение, на което се предвижда участие по проектa, е Фестивалът на устойчивия туризъм и здравословното хранене „Зелени дни”, който ще се проведе в гр. София в началото на месец май тази година.  

Диана Иванова

Старши експерт „Евроинтеграция и Връзки с обществеността”

Община Етрополе

 

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню