Празникът на Тетевенската саламура: незабравимо изживяване, обединяващо традиции и вкусна храна Featured

11 Юни 2024
167 times

Всяка година, когато дойде месец юни, идва времето за Празника на Тетевенската саламура. Той събира гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба и да видят забележителностите и природните красоти на Тетевен. През 2024 г. празникът ще се проведе на 15 юни, като ще бъде открит в 10.00ч. на пл. „Сава Младенов“ в гр. Тетевен. Участие ще вземат представители на кметствата, читалищата, училища, хотелиери и ресторантьори, местната пожарна и др.

3 Copy

Посетителите ще имат възможност да видят как се приготвя тетевенската саламура от опитни местни кулинари, по автентични рецепти и техники, предавани от поколение на поколение. Празникът ще предложи възможност за дегустация на разнообразни варианти на саламурата, както и на други традиционни местни ястия. Основна част от събитието е и състезанието за най-вкусна рибена чорба, където участниците представят своите кулинарни умения. Гостите ще могат да видят зарибяване в река Вит и да се насладят на богата културна програма, с участието фолклорни състави, които ще допринесат за празничната атмосфера, доброто настроение и забавление на присъстващите.

4 Copy

Тетевенската саламура е характерна за региона на град Тетевен и околните села по поречието на планинските реки. Това е вид рибена чорба, част от Българската национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна. Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук. Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я ядат студена. По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, много кисела и много люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо й липсва. Консумира се задължително с люта тетевенска сливова ракия.

5 Copy

Празникът на Тетевенската саламура се организира за първи път през 2016 година в мандата на настоящия кмет на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева. Оттогава се превръща в традиция за тетевенци и всяка година става все по-вълнуващ.

2 Copy

Last modified on Вторник, 11 Юни 2024 11:05
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню