Отбелязахме 147 години от гибелта на Сава Младенов Featured

21 Юни 2023
245 times

На 21 юни се навършиха 147 години от смъртта на тетевенеца и борец за свободата на България - Сава Младенов. На лобното му място в Тетевен – м. „Козница“, традиционно се проведе възпоменателен митинг. Програмата на събитието бе подготвена от НПГГСД ,,Сава Младенов“ – гр. Тетевен, чийто патрон е безстрашният ни съгражданин, със съдействието на Община Тетевен.

Сред присъстващите, дошли да склонят глава в знак на почит и преклонение, бяха - зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски, учители и ученици от НПГГСД ,,Сава Младенов“, представители на историческия музей в Тетевен, СВВБ – Тетевен, част от строителите на паметника на Сава Младенов, жители и гости на града.

Бяха поднесени цветя пред паметника на революционера, след което ученици от НПГГСД ,,Сава Младенов“ пресъздадоха последните часове на войводата - един достойно изживян живот с нестихващото ехо от думите му: ,,…Дързост, братя. Българското сърце няма да се уплаши от неприятелския нож. Смъртта пред юнашките очи е нищо!“.


Сава Младенов е роден през 1845 година. Участник в Белградската легия на Раковски от 1867 година. Сподвижник и куриер на Левски, изпълнител на особени поръчки: „... виж Савата да дойде..., ще се плаща на черни души...", ще запише Левски в джобното си тефтерче. Един от единадесетте Ботеви четници от Тетевен, жертва на поредно предателство и убит на 21 юни 1876 година в м. „Козница“, в Тетевенския балкан.

Last modified on Сряда, 21 Юни 2023 11:42
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню