Община Тетевен отбеляза празника Сирни Заговезни Featured

26 Фев 2023
126 times

Жители и гости на град Тетевен отбелязаха заедно „Сирни Заговезни“ на пл. „Сава Младенов“. Празникът се чества 49 дни преди Великден и е началото на Великите пости. На този ден по-младите членове на семейството искат прошка от по-възрастните.

Всички присъстващи станаха свидетели на пресъздаването на ритуала „Хамкане“ от деца от Центъра за подкрепа и личностно развитие. Повече за ритуалите бе прочетено в специално подготвени стихове, като на децата бе разказано и за значението на маскирането и другите елементи от обредите за празника.

Програмата на събитието включваше още изложба от Карнавални маски, изработени от ученици от общинските училища, Арт ателие на открито за изработване на карнавални маски, както и музикална програма с участието на група за автентичен фолклор „Тетевенски божурчета“ при НЧ „Съгласие 1869“, на деца от Музикална школа „Стефанови“ и детски танцов състав при НЧ „ Съгласие 1869“.

На мероприятието присъства и кметът на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева. Тя поздрави всички и подчерта, че празници като днешния, ни напомнят, че сме горди българи, имащи своите уникални обичаи и чествания, които трябва да предаваме на следващите поколения.

Last modified on Неделя, 26 Февруари 2023 08:36
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню