На 1 ноември град Тетевен ще отбележи своя празник - 145 години от освобождението си от османско владичество Featured

20 Окт 2022
416 times

На 1 ноември Тетевен ще отбележи своя празник с богата културна програма. Събитията по случай 145-годишнината от освобождението на града ще започнат още на 24 октомври, когато ще бъде открито биенале на тетевенски художници. Изложбата ще се състои в художествената галерия на НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен, а нейният начален час е 17.00ч.

Следващата дата в програмата е 27 октомври. В 10.00ч. във сградата на Община Тетевен ще бъде открито изложението „Моят роден край“, което ще включва пана, макети и рисунки, изработени от деца. След това ще се състоят образователни игри с ученици от средните училища в заседателна зала на Община Тетевен.

На 29 октомври в 11.00ч. ще бъде организиран поход към м. Боева могила, където се е състоял решителният бой за освобождението на Тетевен между руските и турските войски. Там в знак на уважение и признателност ще бъдат поднесени венци и цветя. Същият ден, в 14.00ч., почитателите на тенис на маса ще могат да наблюдават турнира „За купата на кмета“ в спортна зала „Георги Бенковски“.

На 29 и 30 октомври на територията на град Тетевен ще се проведе състезание по ориентиране за Купа „Тетевен 2022”. Организаторите са подготвили различни трасета за двата състезателни дни. През първия ден стартът ще бъде даден в с. Бабинци, а през вторият в района на гр. Тетевен /Индустриална зона/.

В понеделник – 31 октомври, ще бъде открита фотоизложбата „Старият Тетевен“, включваща пана със много стари фотографии, показващи някогашния облик и живот на Тетевен. В 11.00 ч. на ул. „Пенка Михайлова“ №81 /до офисът на Speedy/ ще бъде открита паметна плоча на видния общественик и член на местния революционен комитет - Дочо Мръвков.

Празничният ден – 1 ноември, ще започне в 09.30 ч. в църква “Св. Всех Святих” с молебен за здраве. Около 10.00 ч. в двора на църквата ще се проведе панихида, а след това от храма ще тръгне Тържествено шествие, което ще стигне до пл. „Сава Младенов“. В 10:45 ч. тържествено ще бъде издигнато знамето на града. Програмата ще продължи с концерт на духов оркестър „Виво Монтана“, след който ще се състои и тържествена сесия на ОбС - Тетевен в заседателната зала на Общината. В 13:30 ч. ще бъде открит детски футболен турнир „За купата на кмета“ на спортен комплекс „Тетевен-2009“, а след приключването му е предвиден и благотворителен футболен турнир, в подкрепа на нуждаещите се, пострадали при наводнението в община Карлово. Програмата по случай празника на Тетевен и Деня на народните будители ще завърши в 19.00 ч. с концерт на „Тоника СВ“ в салона на НЧ „Съгласие 1869“ - град Тетевен.

На 1 ноември отбелязваме и Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

А3 2 Copy

Last modified on Петък, 21 Октомври 2022 08:31
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню