Днес отбелязваме празника Петковден Featured

14 Окт 2022
321 times

Днешният ден - 14 октомври, православната християнска църква посвещава на преподобна Параскева или Петка Българска. В Тетевен празникът започна в църквата „Св. Всех Святих", където се проведе Тържествена света литургия за здраве.

По-късно през деня тетевенци се събраха пред оброчния камък на Света Петка, намиращ се в стената на НУ ,,Хаджи Генчо“. Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева присъства на литургия за здраве и благоденствие, като заедно със събралите се християни запали свещи за здраве и благополучие.

Петковден е един от големите народни празници. Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

Петковден бележи края на земеделската работа - последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва " На Петковден ралото да ти е под стрехата".

Last modified on Петък, 14 Октомври 2022 11:33
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню