Децата в село Гложене имат нова зона за игри на открито Featured

26 Сеп 2022
440 times

На 25 септември в с. Гложене бе открита новата „Зона за детски игри на открито“. Тя бе реализирана чрез дарителска кампания и одобрен проект в рамките на националната кампания „Чиста околна среда – 2022“, на тема „Обичам природата – и аз участвам“, организирана от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ.

На събитието присъстваха: кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, кметът на с. Гложене – Красимир Николов, проф. Атанас Семов, инициативната група на майките от с. Гложене и много дечица, доброволците работили по проекта, представители на Сдружение за възраждане и Европейско Развитие на с. Гложене, жители и гости на селото.

Това е прекрасен пример за добро взаимодействие между местната власт в лицето на Община Тетевен и Кметство с. Гложене и гражданите, каза д-р Бояджиева при откриването.

Благодаря на родителите на деца от селото за тяхната инициатива и успешна работа, на гложенци за тяхната подкрепа, както и на всички частни лица, фирми и неправителствени организации, съпричастни към реализирането на този проект, добави още кметът.

С реализацията на проекта бе облагороден общински терен, разположен до стадиона в селото, който бе превърнат в място за детски игри на открито. С него се цели да се насърчи физическата активност, връзката с природата и прякото общуване между децата, както и да се стимулира местното население да опазва и поддържа чиста околната среда около облагородената зона.

Идеята за изграждане на зоната за игри в селото започна с набиране на финансови средства чрез Коледната благотворителна кампания на местните жители през 2021г. След проведени разговори с кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и факта, че събраните средства са крайно недостатъчна за изграждане на модерна детска площадка за игра, бе изработен проект за участие в конкурса на МОСВ и ПУДООС. Той е колаборация между Община Тетевен, Кметство с. Гложене и родителите на деца от селото, като срещна голяма подкрепа от страна на граждани, частни лица и фирми, неправителствени организации и др.

След одобряването на проекта /на стойност 14 999.48 лв./ и добавяне на събраните средства от благотворителност, в размер на 7 611,92 лв., общата сума възлизаше на 22 611,40 лв. Тя бе инвестирана в следните дейности: материали за изграждане на 2 бетонови площадки и ударопоглъщаща настилка върху тях, монтаж на предпазна ограда около площадката с 2 бр. вратички, на комбинирано детско съоръжение, детска люлка, батут и съоръжение за катерене и баланс. Монтираха се и кошчета за отпадъци, пейки и къщички-хранилки за птички. Бяха закупени още тревни смески, предназначени за терени с интензивно натоварване и се засадиха дръвчета.

С доброволен труд бе извършено следното: строително-монтажни работи по изграждането на бетоновите площадки, почистване и изравняване на терена, озеленяване, затревяване на терена след приключване на строителните работи, боядисване на съществуващата метална ограда и др.

Last modified on Понеделник, 26 Септември 2022 06:23
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню