Отбелязахме 145 години от гибелта на Сава Младенов Featured

21 Юни 2021
197 times

На 21 юни се навършиха 145 години от смъртта на героя Сава Младенов. На лобното му място в Тетевен – м. „Козница“, традиционно се проведе възпоменателен митинг. Сред присъстващите бе и кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, която изнесе слово в знак на признателност към делото на революционера.

„Всяко време има нужда от герои като борците за свобода. Всеки народ има нужда от духовни стимули и наставници, за да се съхрани и да пребъде. Има какво да научим от саможертвата им, макар да принадлежим на различни епохи“, бяха част от думите в обръщението на д-р Бояджиева.

Да склонят глава в знак на почит и преклонение бяха още Цветослава Христова – кмет на с. Черни Вит, инж. Златина Каталиева – директор на НПГГСД ,,Сава Младенов“, учители, ученици, жители на града.

Бяха поднесени венци и цветя, след което ученици от НПГГСД ,,Сава Младенов“ – Тетевен пресъздадоха последните часове на войводата, на един достойно изживян живот с нестихващото ехо от думите му: ,,Смъртта пред юнашките очи е нищо!“.

Сава Младенов е роден през 1845 година. Участник в Белградската легия на Раковски от 1867 година. Сподвижник и куриер на Левски, изпълнител на особени поръчки: „... виж Савата да дойде..., ще се плаща на черни души...", ще запише Левски в джобното си тефтерче. От навечерието на качването на кораба Радецки, като един от единадесетте Ботеви четници от Тетевен, е известно неговото прощално писмо: "... Братя, ние вече отиваме в милото ни и драгоценно отечество, дето ни зове гласът на народната ни, да помогнем на отчаяните ни били братя, дето се борят юнашки с нашия тиранин...Дерзост, братя! Българското сърце няма да се уплаши от неприятелския нож! Смъртта пред юнашките очи е нищо!...". Жертва на поредно предателство, убит на 21 юни 1876 година в м. „Козница“ на Тетевенския балкан.

Last modified on Понеделник, 21 Юни 2021 14:31
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню