Отбелязахме 9 май - Деня на Европа Featured

10 Май 2021
133 times

На 9 май отбелязваме Деня на Европа и Ден на победата над фашизма във Втората световна война. В гр. Тетевен, пред Паметника на загиналите във войните тетевенци, бе отдадена почит пред саможертвата и величието на всички отдали живота си, за да бъде Светът днес едно по-добро място.

На събитието присъстваха зам.-кметът на Община Тетевен – Тони Стоев, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, началникът на пожарната - гл. инспектор инж. Николай Христов, общински съветници, представители на институции, ученици и граждани.

Цветя бяха поднесени от Община Тетевен, Общински съвет - Тетевен, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, Съюза на ветераните от войните и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ - Тетевен, Исторически музей - Тетевен, РСПБЗН – Тетевен, политически партии, граждани.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Last modified on Понеделник, 10 Май 2021 06:58
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню