В Тетевен изложиха голяма книга с известни мисли и цитати по случай Световния ден на книгата и авторското право Featured

24 Апр 2021
211 times

По случай 23 април - Световен ден на книгата и авторското право, по инициатива на Община Тетевен, пред сградата на читалището в града бе изложена голяма дървена книга. Тя е изработена от Евгени Стоянов, а съдържанието й е запълнено с известни цитати, стихове и мисли на български творци, включително на тетевенеца Усин Керим.

Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева първа разгледа книгата, заедно със зам.-кметовете – Тони Стоев, Красимир Красимиров и Борис Врабевски, секретаря - Цветелина Стоянова и директор на дирекция „Специализирана администрация“ – Валентина Николаева.

Д-р Бояджиева коментира, че идеята е да се привлече вниманието на хората и предимно на по-младите към българските автори и най-вече към книгите и четенето.

Четенето помага на децата в изграждането на техните езикови умения. То стимулира въображението и помага за увеличаване на речниковия запас. Четенето е необходимо във всеки един етап от живота ни – в училище, в университета, в работата. Чрез това умение ние получаваме нови знания по различни теми и намираме полезна информация за всичко, което ни интересува, каза още д-р Бояджиева.


През 1995г. ЮНЕСКО определя 23 април за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост (авторското право).

Датата e символична за световната литература. На 23 април са родени или починали поети като Шекспир, Мигел де Сервантес, Владимир Набоков и др. Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО - в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Твърди се още, че идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април традиционно се подарява книга.

Last modified on Събота, 24 Април 2021 10:50
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню