Обръщение на д-р Мадлена Бояджиева по повод 143-та годишнина от Освобождението на България Featured

03 Мар 2021
189 times

Уважаеми съграждани,

Днес е 3-ти март – дата, която слага края на петвековното турско робство. Дата, която трябва да помним и да празнуваме със сърце, а не да приемаме като даденост. Дата, която безспорно е свързана с надеждите на българина за свобода, оптимизъм и вяра.

В този ден се прави равносметка за цената на истинското освобождение, защото пътищата към него останаха белязани със скъпи жертви, с паметници на признателност и слава. Днес повече от всякога трябва да се преклоним и да отдадем своята почит към Левски, Бенковски, Ботев, както и към всички знайни и незнайни български герои, отдали живота и делото си, за да ни има нас, за да я има България.

В Руско-турската освободителна война загинаха воини и от други народи: руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е последен дом, а ние ги почитаме като свои герои.

Трети март слага край на робството, като поставя началото на една безгранична радост, помрачена от постулатите на последвалия Берлински договор, разпокъсал целостта на България. Но въпреки всичко, 143 години по-късно ние помним нашата история, а дългът ни се изразява в това – да я пазим и предаваме на идните поколения.

Нека в този ден да сведем чела, да се поклоним пред мъчениците на свободата. Нека си спомним за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И не на последно място, нека бъдем горди, че сме потомци на славен и борбен народ, изпълнен с върховна саможертва, с храбър и непреклонен дух!

 

Честит Национален празник, българи!

Да живее България!

 

 

Д-р Мадлена Бояджиева

Кмет на Община Тетевен

 

Last modified on Сряда, 03 Март 2021 06:12
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню