Архитектурни паметници

Йорговата къща - архитектурен паметник на културата от национално значение, строена през ХVІІІ век. Един от обектите, наред с Манастирската църква „Свети Илия" съхранили своята цялостност, след опожаряването на селището от кърджалиите  през 1801 година. Обектът е съхранил дърворезбените тавани, мусандрите и всичко, характерно за тетевенската архитектура.

Бобевска къща - образец на тетевенската архитектура - паметник на културата от национално значение. Обектът има точна датировка, отбелязана на един от диреците - годината 1852. Тук се среща функционалност и изящество - /мусандрите/ - /вградените гардероби/, дърворезбата, кьошковете - кътовете за отдих и пр. Къщата е собственост на наследниците на голямата фамилия Бобевски. Тази фамилия има своите личности в лицето на х. Никола х. Стоянов Бобевски - заместник- председател на Дружество по набиране на доброволци за Руско - турската война от 1877 година в Слатина /Румъния/, Иван Хаджиниколов Бобевски - опълченец, заместник-кмет на София и Заместник-председател на Опълченското поборническо дружество, както и издател /редактор/ на неговото издание - в. „Юнак", Любомир Бобевски - поет, осъден като морален подбудител след Първата световна война, автор на маршовете „О, Добруджански край!" и „Съюзници - разбойници", ръководителят на Хор „Гусла" - Валентин Бобевски и др.

Къща - музей „Васил Левски" - с. Голям Извор - паметник на културата от национално значение.

Подредена експозиция на Първия окръжен център в Българско. Експозицията е уредена през 1972 години, като част от честванията, посветени на 100-годишнината от основания от Васил Левски Първи окръжен център в Българско. В близост до къщата -  музей, по повод 170 - годишнината от рождението на Апостола,  през 2007 година беше открит възпоменателен знак, посветен на паметта на Голямоизворските заточеници в Диар Бекир след обира на турската хазна при Арабаконак.

 

Гложенски манастир „Св. Георги" - виж тук....

Църква „Св. Всех Святих" - виж тук....

Манастир "Свети Илия" - виж тук....

Параклис "Покров Богородичен" - виж тук...

Last modified on Четвъртък, 12 Април 2018 13:44
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню