На 26 и 27 август тетевенското село Черни Вит ще бъде притегателен център за ценителите на българския фолклор. Това ще се случи по време на провеждането на 37-то издание на традиционния общински събор на народното творчество - „От Тимок до Вита”. Началото на събитието ще бъде дадено в 10:00ч., на 26 август, в центъра на селото, където се намира и фолклорната сцена.

Съборът има конкурсен характер, а в него ще могат да участват фолклорни състави, инструментални групи, индивидуални изпълнители, инструменталисти, певци, танцьори, групи за народни обичаи и разказвачи представящи автентичен и обработен фолклор. Програмата ще се проведе в шест категории, а участниците ще са разпределени в три възрастови групи.

Изпълненията ще бъдат оценявани от компетентно жури в състав: Председател - доц. д-р Веселка Тончева - Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН; членове: Пейо Пеев – оркестрант в оркестъра на БНР, гр. София и Петьо Костадинов – оркестрант в оркестъра на БНР, гр. София.

Съборът е създаден през 1980г. от НЧ „Христо Смирненски 1925г.”, Кметство с.Черни Вит и ОУ„Георги Бенковски”, с.Черни Вит. Идеята е да се представят групи и състави от селото, но поради нарастващия интерес към събитието през следващите години, започват да се включват участници и групи от тетевенска община и Ловешки окръг, а в последствие и групи от цялата страна.

Датата за провеждане на събора също не е случайна. През 1981год. хората от Черни Вит обричат селото на „Пресвета Богородица” и така всяка последна събота и неделя на месец август (около датата 28 август- Успение Богородично по стар стил) в Черни Вит се провежда събор.Той е притегателен център за ценителите на българския фолклор, както и за последователите на големия фолклорист - проф. Васил Стоин и неговия следовник и един от основателите на чернивитския събор - Марин Иванов - народен певец, майстор на песенния разказ.

Обнадеждаващ е фактът, че с всяка изминала година се забелязва участието на все повече млади хора, което е доказателство, че богатството на местните традиции и обичаи ще бъде съхранено и предадено на идните поколения.

На Успение Богородично своя храмов празник отбеляза църквата в село Черни Вит - „Успение Богородично“. Събитието събра множество жители и гости на селото, сред които бяха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, председателят на Общинския съвет – Мария Стойчева, Павел Панчев - Почетен гражданин на село Черни Вит, дарители на църквата и др. Отец Борис отслужи празнична Света литургия, след която бе направен и курбан за здраве – неразделна част от честванията още от самото изграждане на църквата през 2004 година. Дейно участие в организацията и провеждането на празника взе кметът на с. Черни Вит – Цветослава Христова заедно със своя екип.

Днес /15.08.2017г./ Българската православна църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица. Това е един от най-големите християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Строително-ремонтните дейности в Община Тетевен продължават, като след ремонта на част от уличната мрежа в гр. Тетевен, бе поставена нова асфалтова настилка на улици в селата Гложене и Черни Вит.

Лично кметът на Общината – д-р Мадлена Бояджиева отиде на място, за да провери как са извършени ремонтните дейности. В Черни Вит заедно с кмета на селото - Цветослава Христова инспектираха приключилото асфалтиране на ул. „Христо Ботев“. Големите неравности по улицата са запълнени с основен пласт асфалтова настилка, а изцяло са покрити 1500 кв.м. площ, с износващ пласт.

Д-р Бояджиева посети и Гложене, където бе придружена от кмета на селото - Милчо Милчев. Те направиха оглед на  цялостно ремонтираната ул. „Роза“ – 470 кв.м. износващ пласт асфалт и извършеният частичен ремонт на участъци от ул. „Йото Врачев“. Г-н Милчев даде подробна информация относно извършеното асфалтиране, както и по други въпроси касаещи селото.

Кметът на Тетевен изказа своето одобрение на изпълнението на ремонтните дейности и сподели, че въпреки влошеното финансово състояние на Общината, се полагат максимални усилия, за да се работи в полза на гражданите.

Предстои полагането на асфалтова настилка на улици в селата Български извор, Галата и ремонтни дейности по изпълнение на инвестиционната програма във всички населени места на Общината.

Днес /14.08.2017г./ кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева направи оглед на ремонтните дейности, извършващи се върху стъпалата и пространствата около тях, които се намират до църквата "Вс. Всех Святих".

Д-р Бояджиева се запозна с извършеното към настоящия момент и изрази задоволство от изпълнението на текущите дейности. Тя добави още, че след реновирането участъкът ще придобие коренно различен вид, който ще доставя удоволствие както на жителите на Тетевен, така и на посетителите и гостите на града.

На 17 декември 1999 г., с резолюция 54/120, Общото събрание на ООН обявява 12 август за Международен ден на младежта, като препоръчва на този ден да бъдат организирани публични събития и инициативи. Оттогава на тази дата се празнува Международния ден на младежта и младите хора по целия свят отбелязват празника чрез различни прояви.

На 12 август  2017 г. на площад  „Сава Младенов”, в град Тетевен, под мотото „Забавно лято”  организирано от доброволците  от Български червен кръст - Ловеч, Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев” – Ловеч и със съдействието на МКБППМН към Община Тетевен - малки, големи и още по-големи деца, с техните родители, се потопиха в емоции с игри и забавления, смехории и награди.

На по-малките деца бяха изрисувани - Весели „муцунки” и  фешън  татуировки. Всички присъстващи спортуваха и се веселиха заедно.

      На 6 август Дивчовото се поклони пред бунтовника, четника и революционера Панайот Хитов. На паметника се събраха много жители и гости на китното балканско селце, за да отдадат почит и поставят венци в знак на признателност.

„В ден като този свеждаме знамената на бойната слава. Над стихналите площади прозвучават скъпите имена на стотиците дали живота си за нашата свобода. И цял народ свежда глава в тяхна памет. И звучат думите на поета: „Борци, венци ви свиха от песен жива...““  

С тези думи завърши тържественото си слово кметът на село Дивчовото на възпоменателното честване, посветено на 150 години от преминаването на четата на Панайот Хитов през Тетевенски балкан.

Стоян Стоянов изложи пред гостите и жителите на село Дивчовото и кратки исторически факти за живота и делото на бунтовника.

Гости на село Дивчовото бяха д-р Мадлена Бояджиева – кмет на община Тетевен, председателят на общинския съвет госпожа Мария Стойчева и Кметовe от населените места от общината.  След като  бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност пред паметта на Панайот Хитов, тържествата продължиха в двора на бившата детска градина, където тази година ръководството на общината инвестира 10 000лв. за изграждането на 30 метра навес с маси и пейки.

На 28 юли 2017 г. стартира проект „Общо бъдеще чрез образование за развитие” с доброволческа инициатива, в която се включиха повече от 80 младежи и деца, основно от гр. Тетевен и селата Голям извор, Рибарица и Черни Вит.

В резултат от организираната акция бяха почистени екопътеки, планински чешми и посещавани от туристи местности. В Тетевен деца и младежи направиха уборка на екопътека „Под пръските на водопада“ екопътека „Острич“, екопътека „Опасният зъб“,  пътеката и околностите на парк за развлечения „Адреналин“. В Рибарица младите доброволци почистиха защитена местност „Костина“, а в Черни Вит – екопътека „Бенковска пещера“. В  Голям извор няколко чешми  в местностите Кръкожабене, Старо село, Голямо усое, на ул. „Георги Стойков“ и ул. „Ген. Дандевил“ (Дженчов трап) станаха достъпни и придобиха приветлив вид благодарение на общите усилията на деца и възрастни. Почистени са пътеките към чешмите и техните корита, пейките и парапетите около тях са освежени, поставени са и табели.

Проект „Общо бъдеще чрез образование за развитие”, който се изпълнява съвместно от РСО „Централна Стара планина” и Община Тетевен, има за цел да осигури привлекателна среда за развитие на младите хора чрез неформални екологични образователни инициативи и да ги предизвика да бъдат отговорни към своето собствено бъдеще. 

В началото на лятото Община Тетевен извърши текущ ремонт на две екопътеки - „Под пръските на водопада“ и „Нагоре към слънцето“. Обновяването се наложи поради нарушената цялост на част от дървените постройки и конструкции, а предприетите мерки са с цел превенция от възникване на инциденти от страна на посетителите на двете забележителности.

Ремонтът включваше подмяната на информационни табели, пейки и маси, реновирането на малките пешеходни мостове и беседки /„Под пръските на водопада“/, наковаване на ламперия и др. Към момента екопътеките са безопасни и в отлично състояние, като очакват поредните си посетители.

Община Тетевен се радва на засилено присъствие на туристи и гости, като може да се отбележи, че дестинацията - водопад „Скока“/ екопътека - „Под пръските на водопада“/ е изключително посещавана, за което говори неспирния трафик към екопътеката дори и през делничните дни.

Съобщение

27 Юли 2017

Уважаеми съграждани,

Във връзка с реализирането на проекта: „Реконструкция водопровод и сградни водопроводни отклонения по улица „Иван Вазов“, гр. Тетевен от ок 277 до ок 434“, който е финансиран и изпълняван от „В и К“ АД – Ловеч, Ви уведомяваме:

Собствениците на жилищни сгради по улица „Иван Вазов“ е необходимо в 3-дневен срок да поставят отличителен знак на фасадата на всяка жилищна сграда на мястото, където се намира сградното канализационно отклонение. Целта е при изпълнение на строителните дейности по подмяна на водопровода да не се стига до повреда на канализационната мрежа, тъй като изпълнителят не носи отговорност за прекъснати канализационни отклонения.

При необозначаване изхода на сградното канализационно отклонение върху фасадите и прекъсването им от строителите, отремонтирането ще бъде за сметка на собствениците.

27.07.2017г.                   

С Решение № 391 от 17 юли 2017 година Правителството одобри първия списък с иновативни училища в страната. Това са 184 учебни заведения, одобрени от Комисията за иновативните училища, в които от септември ще започне обучението през новата учебна година. Сред тях попада и ОУ „Георги Бенковски“ в село Черни Вит.

Идеята за иновативните училища, залегнала в Закона за предучилищното и училищното образование, е те да бъдат модел на модерното училище, в което учениците ще подобрят резултатите си и критичното си мислене чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми.

Иновацията на училището в Черни Вит ще бъде насочена към разработването по нов начин на учебно съдържание, учебни планове и учебни програми. Разработени са учебни програми по народни инструменти  - кавал, гайда, гъдулка, тамбура и народно пеене. Предвижда се постепенно въвеждане на иновацията в продължение на четири години. Обучението е индивидуално, тъй като и напредъкът на учениците е различен. Часът се дели на две занятия и се провежда по строго определен график, а целта е обучаваният да свири всеки ден. Иновацията ще намали агресията на децата, ще създаде сплотени детски колективи, ще развие творческите им заложби и ще въведе състезателен елемент при усвояване на учебния материал. За да бъде успешен проектът, учениците трябва да са с много добър успех, участия и класирания в национални и международни конкурси. В края на първия срок и в края на годината  учениците се явяват със свои продукции върху изучени произведения / три броя произведения/, а изпълнението им се оценява от комисия. Целта на всеки ученик ще е по-висока музикална култура и включване в часове по факултативна подготовка – народен оркестър, народен хор, камерни групи. Завършващите основно образование ще имат възможност да кандидатстват в музикални училища.

Описаните в училищните проекти иновативни процеси ще бъдат с продължителност до четири години и ще обхващат всички или част от участниците в образователния процес, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В тях са определени целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците, като не са допуснати проекти, чрез които се внушават верски убеждения и тяхното практикуване.

В Комисията за иновативните училища участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната област, лица с доказан опит при създаване и приложение на иновации в областта на образованието, науката и технологиите.

Тетевен

Актуално от Общински съвет

Отчети

Последно добавени

За региона

  Меню