На 14.10.2017 г. в гр. Тетевен се проведе официалното откриване на частната експозиция „Хаджиивановата къща“. В нея са изложени вещи, документи и предмети, свързани с двата известни възрожденски рода - на Хаджи Иван /свързан с национално-освободителното движение и основаване на революционния комитет от Левски, знатен търговец, защитник на бедните и човеколюбец/ и на Михал Койчев /свързан с културното и икономическо развитие на град Тетевен. Михал Койчев е и основател на днешния Градски исторически музей – един от 100-те национални туристически обекта на България/.

На събитието присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметът Борис Врабевски, областният управител на Ловеч – Георги Терзийски, наследници на двата рода, общественици, граждани и др.

След като отец Павел извърши празничен водосвет за здраве, домакинът Хаджи Иван Станев /наследник на двата възрожденски рода/ приветства присъстващите и изказа благодарности към хората, които са му помогнали да осъществи своята идея.

„Възприели сме д-р Бояджиева за патрон, защото тя винаги ни е поддържала и е била съпричастна към нашите дела“, допълни още г-н Станев.

Д-р Бояджиева каза, че е изключително радостна да присъства на събитието и добави: „Трябва да предаваме историята на бъдещите поколения, трябва да ги учим и възпитаваме, за да я пазят. С днешното събитие правим точно това – показваме частица от историята ни, която е необходимо да помним и тачим.“

Мероприятието продължи с прожекция на кратък филм за живота и делото на родовете – на Хаджи Иван и на Михал Койчев. В края на прожекцията последва обиколка на експозицията, по време на която домакинът – г-н Станев разказа интересни факти за изложените вещи и предмети. Безспорно най-голям интерес сред експонатите предизвика „Тъмната стая“, в която бе пресъздадена картина от тайна среща с участието на Васил Левски.

Хаджиивановата къща - на братята Станьо и Станчо Хаджи Иванови, е една от най-посещаваните къщи в Тетевен. Построена е през 1848г. Намира се в централната част на гр. Тетевен срещу църквата "Св. Всях Светих" и до скоро е била позната сред гостите на града като механа “Тетевен“.

Къщата е построена от Хаджи Иван Станев - убит от турците през 1862г. Братята Станьо и Станчо са били заточеници в Диарбекир, където Станчо намира смъртта си. Хаджиивановата къща многократно е посещавана от Васил Левски. В нея се заклеват Левски, Станьо Врабевски, Петко Милев Страшния, Иван Фурнаджиев, Ненка Маркова – Комитаджийката и други видни борци за освобождението на България. При входа на горния етаж на къщата има скривалище, което е запазено и до днес.


Частната експозиция ще бъде отворена за посещение: от сряда до неделя.

За допълнителна информация: 0888 48 68 40 – Таня Иванова или 0879 35 34 48 – Милкана Иванова.

В началото на седмицата в заседателната зала на ОбС - Тетевен бе проведена тренировка на Щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия в община Тетевен. Тя се осъществи в изпълнение на изискванията на чл.6, ал.1 , т.13, чл.14, чл.28, чл.64, ал.1,т.5 и чл. 65 от Закона за защита при бедствия и по график съгласуван както с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, така и с Областния управител на Ловеч.

В тренировката взеха участие 28 от 37-те членове на Щаба. Присъстваха представители на: РД ПБЗН-Ловеч; РС ПБЗН-Тетевен; служители на общинска администрация Тетевен; ЧЕЗ; ДГС-Тетевен и Рибарица; Планинска спасителна служба -Тетевен; кметове на кметства и др.

Темата на мероприятието беше следната: „Действия при усложнена зимна обстановка на територията на общината“ и имаше за цел: Да се отработят въпросите по оповестяването на Щаба за привеждане в изпълнение на общинския план за защита при бедствия и усъвършенстване на методите за работа на неговото ръководство; Повишаване на подготовката на Щаба за привеждане в изпълнение на общинския план за защита при бедствия на община Тетевен, при управление на дейностите по оказване помощ на населението и възстановяване на обекти на националното стопанство, при усложнена зимна обстановка; Да се подобри личната подготовка на всеки един от членовете на Щаба, по изпълнение на задълженията му относно Плана за защита при бедствия.

Секретарят на Щаба в Община Тетевен – Ивайло Ангелов представи в резюме целите и задачите за постигане по време на тренировката. След това присъстващите бяха запознати и с параметрите на създалата се „Усложнена зимна обстановка на територията на общината“.

Съгласно заложените за отработване учебни въпроси в Плана за провеждане на щабната тренировка, последователно беше дадена възможност на участниците - членове на Щаба, да дадат своята оценка за създалата се ситуация и да предложат адекватни действия и мероприятия за овладяване и преодоляване на щетите от възникналото бедствие.

В резултат на проведената щабна тренировка може да се отчете, че ръководството на   Община Тетевен и членовете на Щаба за привеждане в изпълнение на общинския план за защита при бедствия - притежават капацитет, опит и умения за действия при усложнена зимна обстановка.

На 12 октомври 2017г. се навършват 162 години от рождението на активния обществен деец и крупен дарител Тома Васильов. Днес, пред паметната му плоча в гр. Тетевен, представители на местната власт, учители, ученици и граждани се преклониха пред делото на големия тетевенец. На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет – Мария Стойчева, зам.-кметът на Община Тетевен – Тони Стоев, секретарят на Общината – Цветелина Стоянова, зам.-директорът на СУ „Георги Бенковски“ – Дафина Николова, директорът на Професионална гимназия по строителство, електротехника и услуги /ПГСЕУ/ - Йочка Вълчева, директорът на ПГГСД „Сава Младенов“ – Емилия Тончева и др.

Моника Цветанова от СУ „Георги Бенковски“ запозна присъстващите с житието, изграденото и завещаното от Тома Васильов. След това в знак на уважение и почит бяха поднесени цветя пред паметната му плоча от присъстващите.

“Во имя отца и сина и светаго духа. Амин! Аз, Тома Васильов, роден в Тетевен на 12 октомври 1855 година, бидейки с здрав разум и пълно съзнание, излагам тук последната си воля и моля всички, до които се отнася и от които зависи, да я изпълнят точно…”. Така започва своето завещание видният тетевенец и голям българин Тома Васильов. Четейки това завещание, ние оставаме изумени от способността в няколко страници да бъде събрана мъдростта на един човек, на цяла една епоха, в която се съзиждат основите на Нова България.

Това завещание е красноречив пример за живот и дейност, отдадени на обществото, отдадени на България! Животът и делото на Тома Васильов очертават пътя към вечността на една личност, която има своето място в същата тази вечност. Поклон пред благодетеля, тетевенеца  и родолюбеца Тома Васильов!

Допълнителна информация за Тома Васильов - вижте тук.

За втора поредна година сдружение „Артеко Студио” и Вила Червен организираха художествен пленер под надслов - Арт Пленер ВИЛА ЧЕРВЕН. Събитието се осъществи с помощта на Община Тетевен и е част от Културната програма на Общината за 2017година.

Мероприятието събра артисти от различни поколения, за да творят сред природата на Тетевенския Балкан. Идеята на пленера е не само да се обменят идеи между участниците, а да се направи и комуникация със зрителите през призмата на творбите им. Едно арт събитие, подчертаващо съвременното и модерното изкуство с обмяната на виждания между автори и зрители, което би могло да постави началото на съживяване и нуждата от подобни изяви в малките населени места като гр. Тетевен.

Изложбата на творбите от пленера се състоя на 6 октомври в гр. Тетевен - Художествена галерия, при НЧ „Съгласие - 1869 г.“. Тя бе посетена от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кмета Борис Врабевски и голям брой жители и гости на града.

Д-р Бояджиева коментира изложбата и каза, че произведенията те пленяват с красотата и изяществото си. Тя добави, че всяка творба изпъква със своите форми, цветове и неповторим стил, като не спести похвалите си към създателите им.

Изложбата ще бъде отворена до 22 октомври 2017г., а в пленера взеха участие: Анна Бояджиева, Владимир Балев, Георги Христов, Георги Стефанов, Димитър Грозданов, Невена Дернева, Илия Мръвков, Лилия Балева, Лияна Димитрова, Милена Атанасова, Милена Стамболийска, Северина Даниелова, Светла Атанасова и Христо Христов.

Днес официално бе открита облагородената и благоустроена централна част на село Голям извор по проект „За чиста околна среда в село Голям извор, община Тетевен”. Проектът е на тема "Обичам природата - и аз участвам" по Национална кампания "За чиста околна среда - 2017 г.", с финансиране от 9 997,20 лв. Дейностите по неговата реализация стартираха през м.юли и приключиха през м.септември 2017г.

На събитието по откриването присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, кметът на Голям извор – Илиян Маринов, председателят на ОбС - Тетевен – Мария Стойчева, секретарят на Общината – Цветелина Стоянова, директор на дирекция "Специализирана администрация" – Валентина Николаева, жители на селото и др.

„До момента на територията на селото не е реализиран подобен проект“, подчерта д-р Бояджиева. Тя допълни, че с изпълнението на дейностите заложени в настоящия проект се е подобрило качеството на околната среда в селото, повишило се е екологичното съзнание на жителите му и не на последно място - се е затвърдило желанието на живущите да пазят природата чиста.

Кметът на Голям извор каза, че кметството заедно с читалище „Найден Григоров - 1900г.“ и ОУ „Васил Левски“ се ангажират да поддържат и почистват изградената паркова зона. „Това ще се случи чрез реализация на обществени изяви и допълнително активиране на населението в почистване и приобщаване на пространството около сградата на читалището към парковата среда“, добави г-н Маринов.

Проект „За чиста околна среда в село Голям извор, община Тетевен” цели подобряване на екологичната обстановка в селото и създаване на по-приятна и облагородена физическа среда. С реализирането му се създават условия за по-добро оползотворяване на свободното време на жителите и гостите на селото, което ще подобри и условията на живот.

За реализацията на проекта се извършиха следните дейности: 1. Събиране и почистване на отпадъци, събиране на сухи треви, хартия и др. Изкореняване на храсти и плевели, което се изпълни с доброволната помощ на местното население. Събраните отпадъци бяха транспортирани до определено от община Тетевен временно депо; 2. Облагородяване на зона за отдих в централната част на селото, залесяване на площите, поставяне на архитектурни елементи – пейки за отдих, беседка, кошчета за боклук. Ремонт на съществуващо парково и детско оборудване. Ремонт на оградата и входната врата; 3. Изграждане на безопасен детски кът за игра – изграждане на каучукова настилка и поставяне на детска люлка везна. 

 

rso proekt baner

 

На 6 октомври 2017 г. в Община Тетевен се проведе последната дейност по проект „Общо бъдеще чрез образование за развитие”. В заседателната зала на ОбС – Тетевен се състоя работна среща за обмен на добри практики и създаване на Регионална мрежа на Общинските консултативните съвети по въпросите на младежта, а в нея взеха участие представители на Общините: Тетевен, Априлци, Габрово, Ловеч, Елена, Луковит, Дряново, Антоново, Летница,Трявна, НЧ „Христо Ботев - 1929“ – с. Малък извор, Областен малдежки съвет Ловеч и експерти от Областна администрация Ловеч.

На събитието присъстваха и кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, изпълнителният директор на РСО „Централна Стара планина” – Мариела Петрова, директори на училища, ученици и др.

Валентина Николаева - директор на дирекция "Специализирана администрация", Петя Вълова – секретар на Общински консултативен съвет по въпросите на младежта и Деница Христова – мл. експерт "Околна среда" – представиха както дейностите по самия проект, така и инициативите на Младежкия консултативен съвет, който е колективен, постоянно действащ обществен консултативен орган към кмета на Община Тетевен.

След това бяха представени още няколко презентации и кратки видео материали, от страна на останалите общини, в които можеха да се видят добри практики и креативни идеи в работата с деца и подрастващи. Всичко това бе подложено на дискусия, от която бяха извлечени редица позитиви, като същевременно се коментира и възможността за създаване на Регионална мрежа на Общинските консултативните съвети по въпросите на младежта. Присъстващите се обединиха около тезата, че такава мрежа трябва да съществува, а чрез нея членуващите общини да си оказват взаимопомощ, да организират заедно събития, да обсъждат въпроси и възможности и т.н.

След работната среща участниците посетиха екопътека – „Под пръските на водопада“, където се насладиха на естествената природна красота и видяха нагледно един от почистените по проекта туристически маршрути.

На следващия ден в курорта Рибарица – хотел „Света Екатерина“ се проведе заключителната пресконференция по проект „Общо бъдеще чрез образование за развитие”. Накратко бе представена целта на проекта, извършените дейности и ползите от тях. Отново бе разисквана темата за  Регионална мрежа на Общинските консултативните съвети по въпросите на младежта, като остана да бъдат премислени дребни детайли по структурата и организацията й. Очаква се тя да стане факт в близките месеци. Накрая последваха няколко кратки видео материала за Тетевен и красотите на цялата община, след което бе сложен край на мероприятието.

„Общо бъдеще чрез образование за развитие” имаше за цел да осигури привлекателна среда за развитие на младите хора чрез неформални екологични образователни инициативи, използващи методиката DEAR („Обучение за развитие и повишаване на познанието”). Предвидените по проекта дейности насърчиха младежи на възраст от 15 до 29 години от Тетевен и селата Рибарица, Черни Вит и Голям извор да се включат с доброволен труд в обществения живот и да бъдат отговорни към своето бъдеще, като участват във формирането на младежките политики на местно ниво.

Проектът е на стойност 4 940 евро и се изпълни съвместно от РСО „Централна Стара планина” и Община Тетевен. Собственият принос в размер на 750 евро е осигурен от Община Тетевен. 

На 05.10.2017г. в сградата на Община Тетевен бе подписан Акт 15 за установяване годността за приемане на строежа на блоковете - "Сава Младенов" №14 и "144" №10, вх. Д. Документът бе подписан от кмета на Общината д-р Мадлена Бояджиева, областния управител на Ловеч – Георги Терзийски и останалите длъжностни лица, които отговарят за осъществяването на строежа /строителен надзор, изпълнител и т.н./. Присъстващите лица отидоха на място, за да видят как е извършено санирането и да се запознаят с детайлите около изпълнението на обектите.

Кметът на Тетевен и областният управител проведоха няколко разговора със собственици на апартаменти от съответните блокове. Хората казаха, че всичко върви добре и са много доволни от факта, че жилищата им са санирани. Те изказаха своята благодарност и признателност към ръководството на Общината, както и към г-н Терзийски за помощта и съдействието.

Към настоящия момент, на територията на община Тетевен, цялостно са санирани 7 сгради / 5 от тях са с издаден Акт 16 и разрешение за ползване, а останалите 2 са с Акт 15 и предстои организиране на Държавна приемателна комисия/, като остават две други сгради, които са с по-късен срок на изпълнение.

Акт 15 е документът, с който се констатира, че сградата е напълно завършена. Документът се съставя от инвеститора (възложителя), строителя, консултанта (строителния надзор) и проектанта (по всички части). Целта на Акт 15 е да установи състоянието и готовността на строежа за въвеждането му в експлоатация. Документът се подписва както от компетентните длъжностни лица, така и от собствениците на обекти в сградата. С този акт се извършва и предаването на строежа от строителя на възложителя. Акт образец 15 е основание за съставяне на протокол образец 16 за установяване годността за ползване на строежа.

Националната програма за енергийна ефективност е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради, като с нея се цели чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност да се осигурят по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. Изпълнението на мерките по програмата ще допринесе за: намаляване на разходите за енергия, подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите и осигуряване на условия на жизнена среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие.

В дните от 29 септември до 1 октомври се проведе Традиционният есенен панаир в Тетевен. Основният акцент в празненствата бяха народните състави и формации от общината, които представиха своите завладяващи танцови и музикални изпълнения, както и неостаряващите хитове на дует „Ритон“. Въпреки студеното време град Тетевен се изпълни с туристи и гости за събитието.

Панаирната програма включваше за всекиго по нещо и започна на 29 септември с откриване на изложението на меда от инж. Георги Дишков - председател на сдружението "Балкански нектар" – Тетевен. Последваха няколко музикални изпълнения от вокална група „Медени гласове“ - гр. Шумен, след което бяха наградени отличилите се деца в конкурс за рисунка на пчеларска тематика. Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева връчи плакет и грамота на Димитър Дебеляшки за „Пчелар на годината“, а зам.-областният управител на Ловеч – Илиян Тодоров награди Иван Иванов, отново с грамота и плакет, за „Най-проспериращ млад пчелар“ в град Тетевен. На мероприятието присъстваха зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски, председателят на ОбС - Тетевен – Мария Стойчева, жители и гости на града, пчелари от страната и др.

По-късно същия ден се проведе Празничен концерт с участието на танцови състави и формации от община Тетевен, а именно: Фолклорна формация „Кенар“ - НЧ „Съгласие 1869г.“, гр. Тетевен; Детски танцов състав „Пъстроцвет“ - НЧ „Съгласие 1869г.“, гр. Тетевен; Фолклорна формация „Сборенка“ - НЧ „Развитие“  –  1931“, село Рибарица; Група за автентичен фолклор „Тетевенски божурчета“ -  НЧ „Съгласие 1869г.“, гр. Тетевен; Танцов състав „Рибарски бисери“, село Рибарица; Детски танцов състав „Царичина“, село Рибарица; Самодейна танцова формация „Ева“ - НЧ „Съгласие 1869г.“, гр. Тетевен; Фолклорна формация „Алтън Тетевен“ - НЧ „Съгласие 1869г.“, гр. Тетевен и група по народни танци при НУ „Любен Каравелов“, с.Бабинци. Преди да започне концертът, кметът на Тетевен и областния управител на Ловеч – Георги Терзийски връчиха грамоти от Европейската асоциация на фолклорните фестивали на Бистра Генчева и Асен Асенов - за съхранение и принос в развитието на българските традиционни народни изкуства. Изпълненията по време на спектакъла изпълниха пл. „Сава Младенов“ и заредиха присъстващите с положителни емоции и много настроение.

Вторият ден от панаира започна с детска развлекателна програма, в която най-малките се насладиха на различни номера, трикове и изненади, поднесени им от аниматори, клоуни, жонгльор и фокусник.

Концертът с участието на дует „Ритон“ се превърна в най-очакваното събитие тази година. То събра стотици фенове на популярното дуо, които освен неостаряващите си хитове изпълниха и някои от новите си песни. Малко преди началото му, кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева отправи приветствие към събралото се множество. Тя пожела на всички здраве и щастие, както и незабравими моменти и емоции по време на Традиционния панаир. При последното парче на Катя и Здравко, празнична заря огря небето, за да сложи подобаващ край на неотразимото им представяне.

Успоредно с програмата на панаира се проведоха състезанията по ориентиране за купа „Тетевен 2017“ и турнир по волейбол за ”Купата на Купите”.

rso proekt baner

На 27 септември в салона на Община Тетевен се състоя кулинарна изложба под надслов „Здравословно хранене и здравословен начин на живот”. Тя включваше представяне на местни храни и продукти на тетевенския край от миналото и днес, които са произведени в района, както и кратка презентация на тема здравословно хранене. Организатори на проявата са  Община Тетевен и РСО „Централна Стара планина“, а изложбата е част от дейностите, предвидени по проект „Общо бъдеще чрез образование за развитие“. Той стартира през месец юни тази година и има за цел да осигури привлекателна среда за развитие на младите хора чрез неформални екологични образователни инициативи.

Със своите продукти и домашно приготвени храни, в изложението се включиха кметствата – Голям извор, Рибарица и Черни Вит, граждани, вила „Червен“, земеделски производители, ЦПЛР – Тетевен, училища от общината – СУ „Георги Бенковски“, гр. Тетевен; ОУ „Христо Ботев“, с.Глогово;  ОУ „Г. Бенковски“, с.Галата и НУ „Хаджи Генчо“, гр. Тетевен.

Валентина Николаева /директор на дирекция "Специализирана администрация"/ запозна присъстващите с идеята на събитието, както и с дейностите по проекта. Тя се обърна най-вече към децата, насочвайки вниманието им към предимството на истинската, екологична и чиста храна.

Биологът и бивш кмет на с.Черни Вит - Цветан Димитров изнесе кратка презентация - „Здравословно хранене и здравословен начин на живот“, чрез която представи темите за местните храни и производството им в малък мащаб, как да съхраняваме природата и да я щадим, храната като източник на здраве и борбата срещу разхищаването на храна.

Последва обиколка по наредените щандове, където всеки имаше възможността да представи своята продукция – каква храна е донесъл, как е приготвена и какво е характерното за нея. Бяха изложени много и разнообразни продукти и ястия като: царевична и ечемичена пита, домашна лютеница, различни видове сирена и сладка, печена тиква, лучник, тиквеник, баклава, качамак и др. Учениците от НУ „Хаджи Генчо“ бяха изработили специално тематично пано, на което можеше да се видят различни билки, подправки и растения.

Накрая дойде ред на най-приятната част от програмата – дегустацията. Присъстващите имаха възможността да опитат изложените изкушения и сами да се уверят в тяхното качество и вкус.

Тетевен

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню