Тетевен отбеляза Деня на Европа

     Както искате, така го назовете, но преди това е нужно да си спомним. Какво? Една война, която няма аналог сред войните на ХХ век. Защото тази война, повече известна като Втората световна има своите цифрови изражения, от които здравият разум изтръпва, а възможностите за коментар се свеждат до нула.

     Защото тази война, траяла 2195 дни, се разпростря над три от седемте материка на планетата земя и във водите на три  световни океана. В нея страните участнички са 61, а страните в които се водят бойни действия 40, на територия от 22 млн. кв.км. И неутралните страни са едва 6, за сравнение - при І Св.в те са 17 .

     Цифровата еквилибристика може да продължи с дадените жертви и причинени щети. Над 60 млн. жертви, от които 32 млн. са убитите, а 35 млн.  ранените. Впечатлява и частта на пострадалото цивилно население.

     България не остана встрани, не принадлежеше към неутралните страни, но след края беше подредена сред страните на победените. А в тази война България даде 25 хил. жертви по бойните полета при Крива паланка, Страцин, Драва и Мур, както и 3 хил. жертви мирно население, загинало при бомбардировките на американските и английски самолети.

     И след като нахвърлях в щрихи мащабите на тази война идва ред  и на 9 май - краят на тази война- Денят на победата.

     За да започне след това периодът на студената война, продължил 45 години. През този период Европа се възстановяваше бавно, за да дойде времето и на Обединена Европа, към която и България принадлежи. 9 май е памет. И ние сме длъжни да помним. Защото едва ли днес щеше да има Обединена Европа, ако го нямаше 9 май. Затова датата 9 май се явява двоен празник - на победата над хитлерофашизма и символ на Нова Европа.

     Честит празник, почитаеми съграждани!

     Честит празник, Европа! 

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню