С настъпващото лято и първите слънчеви лъчи, дойде време за традиционното почистване на община Тетевен. На 5-ти юни – Световен ден на околната среда, служители от всички отдели на общинска администрация се включиха в екологичната акция и почистиха различни райони в град Тетевен.

Бяха почистени и окосени речни корита, крайпътни пространства, места за почивка и отдих, детски площадки, паметници, градинки и др. Сред тях бяха:

Детска площадка, ул. Ключ - ремонт на ограда;

Сервитути и прилежащи общински терени към републикански път III – 358, кв. Пладнището – почистване от отпадъци;

Общински терен, „Четпром“ и тротоари двустранно към републикански път III – 358, участък от „Четпром“ до мост за „Воловиите“- косене, почистване на прораснали храсти в парапет, треви по тротоара, наноси от кал и пясък до бордюри;

Общински терени и прилежащи площи двустранно, път към кв. Пеновото, детска площадка - почистване на отпадъци;

Стъпалата за болницата – косене и почистване от отпадъци;

Стъпалата към църквата ,,Всех Святих“ – почистване;

През изминалата седмица бяха окосени и почистени и стъпалата за гробищния парк и дворното място на манастир ,,Св. Илия“ в Тетевен.

Нека не забравяме, че наш дом не са само жилищата ни, но и всичко, което ни заобикаля и виждаме ежедневно. Да направим нашия град по-чист е един от най-лесните начини да покажем, че не сме безразлични към бъдещето му.

С участието си в инициативата ,,Мартеница с кауза“, НУ ,,Хаджи Генчо“ – Тетевен, стана едно от петте училища в страната с награда за участие в Европейски обмен на инициативи, съвместно с Националния научен експедиционен клуб – Юнеско.

През месец март учители и ученици от училището стартираха кампанията, като изработиха около 1000 мартеници на стойност 2 лв. Така те успяха да съберат сумата от 2193,70 лв., която е 10 % от общата събрана сума от инициативата в размер на 20 180, 60 лв. С нея се стартира началото по построяване на защитено жилище за майки с деца, пострадали от домашно насилие.

В инициативата се включи и Община Тетевен. След посещение от учители и ученици от НУ ,,Хаджи Генчо“ в навечерието на 1 март, ръководството на Общината и служители закупиха от прекрасните мартенички в името на каузата.

Най-големите дарители, закупили мартеници по време на инициативата са Златна Панега Цимент АД, Хармония ТМ-АД, Четпром ООД, Община Тетевен, Калинел ЕООД – клон Тетевен, Камакс ООД, Хирургично отделение при МБАЛ „Ангел Пешев“ гр. Тетевен, Валентина Димитрова – учител в НУ ,,Хаджи Генчо“ – Тетевен.

В инициативата участваха и родители на ученици, които реализираха сами продажба на мартеници, на стойност над 1400 лв. от общата събрана сума от училището.

Община Тетевен поздравява НУ ,,Хаджи Генчо“ за успеха!

На 1-ви юни, на среща в Общината, Д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, с огромно удоволствие награди Иван Стоянов от „Спортен клуб по борба Бенковски – Тетевен“, като му пожела здраве и сили и още множество успехи. Наградата бе връчена след Решение на Комисия, назначена със Заповед на Кмета на Община Тетевен, за еднократно финансово подпомагане за постигнати резултати в областта на спорта.

Поводът бяха последните успехи на талантливия борец, които са исторически за Тетевен - класиране на трето място в Държавно лично първенство за юноши по борба класически стил - гр. Сливен и класиране на трето място на Държавно лично първенство за мъже по борба – гр. София.

От своя страна Иван Стоянов връчи плакет на Кмета на Община Тетевен за принос в развитието на клуба, за който се бори и прославя. Плакети от представители на Управителния съвет на клуба бяха връчени и на Красимир Красимиров – Зам.-кмет на Община Тетевен и на отдел ,,Хуманитарни дейности, спорт и туризъм“. През годините Община Тетевен подкрепя младежкия спорт и оценява труда на спортуващите и техните треньори.

Иван Стоянов е само на 20 години, но вече има множество отличия – носител е на 67 медала и 10 купи от турнири, повечето от които в чужбина. Избиран е за най-добър борец на турнири в Сърбия и Босна, за най-техничен в Сърбия, Отборен шампион на Сърбия с отбора на Цървена Звезда за мъже и др.

 

На 2-ри юни в мълчание и спомен за великите безстрашни подвизи на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, склони глава и поднесе цветя в знак на почит към героизма им.

Под звуците на сирените почит отдадоха и Мария Стойчева – Председател на ОбС-Тетевен, Борис Врабевски – Зам.-кмет на Община Тетевен, Тони Стоев – Зам.-кмет на Община Тетевен, Красимир Красимиров – Зам.-кмет на Община Тетевен, служители на ОА, ученици от СУ ,,Георги Бенковски“ – Тетевен, представители от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и граждани.

Всяка година тетевенци скланят глави пред чистите образи на Ботевите четници и мъченици, които са се превърнали в светъл идеал за всички ни. Наш дълг е да предадем Ботевите завети на бъдните поколения за пример и упование в моменти на трудност и изпитания. Поклон пред паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!

В Деня на детето д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, посети детските градини в града и направи проверка дали са изпълнени необходимите противоепидемични мерки за работа с деца в детските заведения. Детските градини и детските ясли на територията на общината започнаха работа с деца от днес, 1-ви юни. Общият брой на посетилите ги деца е 278.

По повод празника на най-чистите същества на земята – децата, д-р Бояджиева раздаде и подаръци за игри на открито, които предварително бяха дезинфекцирани.

С подкрепата на Комисията за детето при Община Тетевен, бяха връчени подаръци на всички детски градини и детски ясли на територията на община Тетевен, както и на Дневния център за лица с увреждания, Центъра за обществена подкрепа и Центъра за подкрепа за личностно развитие.

Малко преди обяд, доброволци от БМЧК отбелязаха Деня на детето, като украсиха с балони площада на града, а децата на Тетевен символично пуснаха балони в чест на празника.

На гражданите бяха раздадени информационни брошури с послание: Да пазим децата на пътя!

Във връзка с предстоящия празник на детето – 1-ви юни, Община Тетевен призовава водачите на моторни превозни средства да бъдат по-внимателни, по-съвестни и по-толерантни на пътя. Децата са нашият смисъл и нашето бъдеще! Нека, излизайки от вкъщи всеки ден, те се чувстват спокойни, защото отговорността към човешкия живот на другите и себе си е споделена отговорност!

Всяка година в края на месец ноември Община Тетевен, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, доброволци от БМЧК и училища, с подкрепата на РУ на МВР – Тетевен, с различни инициативи отбелязват Деня за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

На 1-ви юни 2020 г. Община Тетевен ще разпространи информационни брошури с послание: Да пазим децата на пътя!

Видео вижте ТУК

На 28-ми май в Голям извор, по случай празника Възнесение Господне – Спасовден, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи празнична служба. На този ден църквата в селото - „Св. Възнесение Господне“ отбелязва своя храмов празник с курбан за здраве и благоденствие.

Тази година курбанът бе раздаден в еднократни съдове за вкъщи и традиционното събиране на жителите на селото не се състоя, с цел спазване на противоепидемичните мерки и опазване здравето на всички.

Да се помолят за здраве и благоденствие за семействата си и за благополучието на жителите на общината, сред гостите бяха д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен и Мария Стойчева – Председател на ОбС-Тетевен.

Възнесение Господне или Спасовден е християнски празник. Според поверието Исус Христос се възкачва на небето. Празникът е 40 дни след Възкресението и винаги се пада в четвъртък – 39 дни след първия ден на Великден.

 

С 50 % се е увеличил броят на новорегистрираните лица по постоянен и настоящ адрес за периода януари – май 2020 г. в община Тетевен, в сравнение със същия период през 2019 г. През 2020 г. броят на новорегистрираните лица е 469, а през 2019 г. – 239.

През 2020 г. най-много новоререгистрирани лица по настоящ адрес са в село Рибарица – 130, като по постоянен адрес са новорегистрирани 2. В село Гложене са новорегистрирани 104 лица по настоящ адрес и 6 по постоянен, а в село Голям извор са съответно 80 лица и 1 лице. В град Тетевен по постоянен адрес новорегистрираните са 12 лица, а по настоящ - 60. В село Български извор новорегистрираните са общо 18 – 13 по настоящ адрес и 5 по постоянен, а в село Черни Вит по настоящ адрес са 24.

В селата Васильово, Галата, Глогово, Градежница, Дивчовото и Малка Желязна общият брой на новорегистрираните по настоящ адрес е 31, а по постоянен адрес – 1, което е в село Градежница.

След направената справка в сравнение със същия период за 2019 г., се установява ръст в новорегистрираните лица по постоянен и настоящ адрес, което показва, че община Тетевен става едно по-благоприятно място за живеене и препдочитане.

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, награди учители от училищата и детските градини от общината.

,,Тази година 24-ти май ще бъде по-различен. Децата на Тетевен няма да развяват знамената на площада и няма гражданите да се включат в ежегодното тържествено шествие. Но това не означава, че ние не носим в себе си делото на Светите братя Кирил и Методий и не ги помним. Изказвам искрената си благодарност към всички Вас, работещи в областта на образованието - за желанието, енергията, всеотдайността и упоритостта, които влагате в работата си! Пожелавам на всички Вас здраве, сили и отдаденост! Поклон и признателност! Не спирайте да вдъхновявате Вашите ученици!“ – каза д-р Бояджиева преди да връчи наградите.

Грамоти за професионални постижения и новаторство в областта на науката и образованието през учебната 2019/2020 г. получиха:

Ирена Христова Филипова – ст. учител по български език и литература, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен

Миглена Димитрова Андреева – ст. учител начален етап на основно образование, НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен

Инж. Анислав Колев Цветков – ст. учител в НПГГСД „Сава Младенов“ - гр. Тетевен

Мирослава Асенова Андонова – учител по български език и литература, ПГ по СЕУ – гр. Тетевен

Радина Асенова Андонова – учител по математика и ИТ, ОУ „Георги Бенковски“ – с. Галата

Васил Йотов Шкодров – ст. учител начален етап на основно образование, ОУ „Васил Левски“ – с. Български извор

Пламенка Петрова Цолова – ст. учител по ЦДО в начален етап, ОУ „Васил Априлов“ – с. Градежница

Диляна Сергеева Асенова-Юлиянова – ст. учител начален етап, ОУ „Христо Ботев“ – с. Глогово

Красимира Станева – Директор на ДГ „Васил Левски“ - гр. Тетевен

Илонка Стоянова Велева – ст. учител в ДГ „Незабравка“ – гр. Тетевен

Грета Маринова – ст. учител в ДГ „Слънце“ - с. Градежница

Весела Петрова – ст. учител в ДГ „Изгрев“ - с. Глогово

Даниела Лалева – ст. учител в ДГ „Здравец“, Изн. група с. Български извор

Галя Ганчева – ст. учител в ДГ „Детелина“, Изн. група кв. Полатен

 

На 25-ти май 2020 г. в местността Костина, село Рибарица, община Тетевен, възстановеното Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“, гр. Долна Митрополия, отбеляза своя патронен празник.

На лобното място на българския боец за свобода – Георги Бенковски, Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната - Красимир Каракачанов, връчи новите пагони на военнослужещите от състава на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, повишени в звания „полковник“, „подполковник“ и „майор“. Той награди преподаватели и представители на командването за заслуги във военно-образователната дейност.

На тържеството, посветено на 144-ата годишнина от гибелта на патрона на висшето училище, присъства и д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен. По случай възстановяването на училището, тя връчи плакет на бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на ВВВУ ,,Георги Бенковски“.

Д-р Бояджиева произнесе слово, посветено на 144 години от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски: ,,Бунтовният април на 1876 г. - пламъкът на бунта опожарява най-напред високо извисените. Така и князът на революцията Гавраил Хлътев, се озовава сред изпепелените титани. Името на Георги Бенковски се нарежда между всички тези златни имена и сияе по свой, собствен начин – с младостта си, с волята си, със силата си. Всяка година в местността Костина от цяла България прииждат хора, за да усетят малка част от силата на българския дух и вяра, ставайки свидетели на възпроизвеждането на последните мигове от живота на Бенковски. Макар днес, родолюбците от Национално дружество ,,Традиция“ да нямат възможност да се въплътят в образите на Бенковски, Захари Стоянов, отец Кирил и останалите от четата, ние сме тук не само днес, а всеки ден. Защото, когато поглеждаме към величествените върхове и планини, които са били дом на Войводата и на всички безстрашни революционери, ние си спомняме за тяхното светло дело и сме благодарни за най-голямото богатство, което имаме – свободата!“.

С тържествен ритуал курсантите поднесоха венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски, сред които от Кмета на Община Тетевен, ОбС-Тетевен и граждани на община Тетевен. На събитието присъстваха висши офицери от Българската армия, народни представители, ръководството на Община Тетевен, Председателят на ОбС-Тетевен и общински съветници, граждани и гости.

Тетевен

bottom logo teteven new green

 

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню