Активно избирателно право

 

Гласуване на избиратели с увреждания

 

На 3-ти март българският народ отбелязва своя национален празник. Тази година се навършват 143 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който се слага край на петвековното турско робство, а България възкръсва отново на картата на Европа.

Празничният ден в Община Тетевен започна със служба в двора на църквата „Св. Всях Светих“, а след панихидата председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева изнесе слово пред събралите се. В знак на признателност към героизма и саможертвата на сражавалите се, пред паметника на загиналите руски войни за свободата на Тетевен, бяха поднесени цветя от името на Община Тетевен, ОбС – Тетевен, НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, НПГГСД "Сава Младенов" - гр. Тетевен, ПГ по СЕУ – гр. Тетевен, НЧ „Съгласие - 1869 г.“ – Тетевен, Исторически музей – Тетевен, ЦПЛР – Тетевен, СОСЗР и СВВБ – Тетевен, Пенсионерски клуб – Тетевен, Сдружение на русофилите – Тетевен, политически партии, граждани и др.

Програмата продължи пред сградата на Общината, където тържествено бе издигнато знамето на Република България от г-н Борис Врабевски – зам.-кмет на Тетевен. Той произнесе слово по случай празника, като поздрави всички присъстващи с думите:

,,Днес е нашият национален празник – 3-ти март. Дата, която ярко се откроява в историческия ни летопис, защото води до ново начало на българската нация. На този ден преди 143 години бе сложен край на най-дългото и трагично изпитание в 13 - вековното съществуване на нашия народ. Почти пет века той понасяше всички тежести на чуждото господство. Славното минало на нашия народ ни задължава да бъдем упорити в отстояване на националния идеал днес и в бъдеще, както и в общата ни воля за свобода и единение, въпреки предизвикателствата на съвремието“.

Г-н Врабевски завърши с думите: „Поклон пред паметта и геройството на всички знайни и незнайни безстрашни българи, дали живота си за нашата свобода! Честит Национален празник!“.

На събитието присъстваха още зам.-кметовете на Община Тетевен – Тони Стоев и Красимир Красимиров, общински съветници, ученици и учители, граждани и гости на града.

Уважаеми съграждани,

Днес е 3-ти март – дата, която слага края на петвековното турско робство. Дата, която трябва да помним и да празнуваме със сърце, а не да приемаме като даденост. Дата, която безспорно е свързана с надеждите на българина за свобода, оптимизъм и вяра.

В този ден се прави равносметка за цената на истинското освобождение, защото пътищата към него останаха белязани със скъпи жертви, с паметници на признателност и слава. Днес повече от всякога трябва да се преклоним и да отдадем своята почит към Левски, Бенковски, Ботев, както и към всички знайни и незнайни български герои, отдали живота и делото си, за да ни има нас, за да я има България.

В Руско-турската освободителна война загинаха воини и от други народи: руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е последен дом, а ние ги почитаме като свои герои.

Трети март слага край на робството, като поставя началото на една безгранична радост, помрачена от постулатите на последвалия Берлински договор, разпокъсал целостта на България. Но въпреки всичко, 143 години по-късно ние помним нашата история, а дългът ни се изразява в това – да я пазим и предаваме на идните поколения.

Нека в този ден да сведем чела, да се поклоним пред мъчениците на свободата. Нека си спомним за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И не на последно място, нека бъдем горди, че сме потомци на славен и борбен народ, изпълнен с върховна саможертва, с храбър и непреклонен дух!

 

Честит Национален празник, българи!

Да живее България!

 

 

Д-р Мадлена Бояджиева

Кмет на Община Тетевен

 

На първи март доброволците от Българския младежки червен кръст при община Тетевен организираха поредната си инициатива.

Младежите посетиха отделенията на ,,МБАЛ Тетевен д-р Ангел Пешев“, администрацията, рентгена, лабораторията и Спешна помощ. Те подариха на медиците мартеници и подаръци в знак на признателност за усилията и професионализма, които влагат в ежедневната борба за спасяването на човешки животи. Пожелаха им здраве и късмет и все така да продължават да се грижат за хората.

 

Тази година на 1 март – най-черната дата в историята на Тетевен, се навършват 220 г. от опожаряването на града от кърджалиите. След погрома оцеляват няколко стари къщи и манастира „Свети Илия“, а близо 5 000 души са избити и изклани.

Годишнината беше отбелязана с панихида пред паметния знак „1801г.“. На събитието присъстваха зам.-кметовете на Община Тетевен - Борис Врабевски и Красимир Красимиров, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, представители на Съюза на ветераните от войните в България /СВВБ/ и Исторически музей – Тетевен, ученици и учители от НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, НПГГСД „Сава Младенов“ - гр. Тетевен, ПГ по СЕУ – гр. Тетевен, граждани.

След панихидата бяха поднесени цветя в памет на загиналите.

Паметникът и надписите бяха почистени през изминалия месец от служителите в отдел „Хуманитарни дейности, спорт и туризъм“ при Община Тетевен. Бе поставена и мраморна плача с надпис „Изгоря до къща, опустя до крак“.

 

 

1 март 1801 г. - ОПОЖАРЯВАНЕТО НА ТЕТЕВЕН ОТ КЪРДЖАЛИИТЕ

ХVІІ и ХVІІІ в. са период на разцвет на Тетевен – в икономическо и културно отношение. Хората от съседните селища започват да го наричат „Алтън Тетевен, алтън кьой” (Златен Тетевен, златно селище).

Този „златен” Тетевен привлича погледа на кърджалиите и на 1 март 1801 г. градът е опожарен почти до основи. Близо 5 000 души са избити и изклани; останалите забягват в различни краища на България и извън нея.

Кои са кърджалиите?

Това е военна организация, насочена преди всичко срещу централната турска власт. Упадъкът на Османската империя в края на ХVІІІ в. позволява появата и. Недоволни войници, дезертирали от армията, разорени и бунтовно настроени селяни и градски бедняци, стават основа на разбойническите дружини. Лесната печалба и свободният живот привличат в редовете им много българи. Организирани, първоначално в Хасково (с. Кърджалии, откъдето идва и името им), те бързо нарастват числено и подлагат на опустошения всички попаднали по пътя им християнски и мохамедански селища. Грабежите им позволяват да си набавят много средства, които използват за купуване на оръжие, пищно облекло и коне.

Турската власт успява да изгони кърджалиите от Тракия и те идват в Северна България, търсейки закрила при независими паши като Осман Пазвантоглу във Видин. Намерили защита, те нарастват до внушителната цифра 25 000 души и продължават своите безчинства до 1808 г., когато султан Махмуд успява да унищожи организацията им.

Привлечени от богатствата на Тетевен, кърджалиите правят няколко опита да влязат в града откъм с. Гложене. Преди това изпращат известие за откуп до местните първенците, което те отхвърлят. В замяна на това тетевенци правят укрепления и поставят стражи на местата, откъдето предполагат, че могат да влязат разбойниците. Озлобени от отказа, кърджалиите се връщат в Гложене, и през Градежница и Бабинци атакуват Тетевен.

Според спомените на дядо Ничо Удренов Табака, свидетел на събитията, и според народните песни от този период, жестокостта на кърджалиите била предизвикана и от факта, че смели тетевенци (Дели Пало, Дишо Гложков, Димо Гагов и др.) организират чети и успяват до освободят пленените при първите набези моми и невести.

1 март 1801 г. – най-черният ден в историята на Тетевен. За него четем в летописите на поп Грозю и поп Велчо. Нахлуването на кърджалийската орда става с обичайната за случая тържественост: биене на барабани и свирене на музика. Обзетото от ужас население прибира по ценните си вещи и покъщнина и хуква към околните и непристъпни върхове, за да търси спасение, а по смелите грабват оръжие, за да продължат борбата. Част от жителите, милеещи за домовете си, остава в града, надявайки се на милостта на нападателите, но веднага след влизането си в града, кърджалиите започват своята вакханалия. Докато една част от тях грабят, друга – тръгва да преследва избягалите. Според преданията част от местното население бяга през Козница до Платуница, друга – към Джедвар, а трета – търси защита на непристъпния Трескавец. Кърджалиите обсаждат върха и чакат да настъпи глад и обсадените да се предадат. Една хитрост ги спасява: събират по малко от хранителните припаси на всяко семейство и нахранват до насита едно теле, след това го хвърлят от скалата. Храната, която се показва от търбуха на животното, заблуждава кърджалиите, („че ако те хранят и добитъка си с жито и царевица, сигурно имат храна в изобилие за себе си”) и те напускат обсадата.

Три седмици кърджалиите колят и грабят в Тетевен. И след всичко това пристъпват към унищожението на Тетевен с огън. Градът е запален от няколко места и вероятно е изгорял бързо, като се има предвид, че къщите му са били предимно дървени и застроени близо една до друга. Изгаря и църковният храм. Като по чудо оцеляват манастирът „Св. Илия”, Йорговата къща и няколко къщи в махала Манастирски дол, които, според преданията, са спасени от българин-кърджалия от тази махала. (Караджи Асан – Сокол, възпят в едноименната поемата и на чието име е наречена местността Соколов зъб.)

Разорен и опустошен, Тетевен, дълго време се съвзема. Още повече, че голяма част от останалите живи тетевенци, напускат града. Някои заминават и се установяват в „мирната земя Влашка”, предимно в градовете Слатина, Крайова, Питещи, Александрия и Турну Мъгурели. Според Мильо П. Табаков в Крайова и Слатина е имало улици, наречени „Тетевянолуй” (Тетевенска). Друга част от жителите та Тетевен се преселват в Южна Русия – с. Терновка, Херсонска губерния. Много тетевенци остават и в селата по пътя за Румъния – Кула, Зайчар и Велики извор.

Възстановяването на града, особено през първите две – три десетилетия, върви сравнително бавно. Едва в едно писание от 1835 г. четем: „Тетевен, велико село без турци, посред тече Вита река...”, т.е. Тетевен вече заема подобаващото му се място. През 1846 г. завършва и строителството на църквата „Св. Всях Светих”, на мястото на опожарения стар храм. Изграждането се извършва с доброволен труд и дарени средства от тетевенци, в т.ч. и от тези, които живеят извън града. Веднага след построяването на църковния храм започва и строежът на мъжкото класно училище в двора на църквата.

Постепенно се възраждат занаятите, откриват се първите частни училища, оживява се търговията и Тетевен тръгва напред.

Вчера, 28 февруари, приключи фотоконкурса „Зимна приказка в тетевенския балкан“, който започна на 15.01.2021г. Снимки за участие в конкурса се приемаха до 19.02.2021г., а на 20.02.2021г. всички получени фотографии бяха публикувани за гласуване на фейсбук страницата на Туристически Информационен Център/ТИЦ/ - Община Тетевен

Гласуването завърши в 00.00 ч. на 1-ви март, а крайното класиране е следното:

  • 1-во място - Александър Игнатов;

1 во място Александър Игнатов


 

  • 2-ро място - Деница Тодорова;

2 ро място Деница Тодорова


 

  • 3-то място - София Илиева.

3 то място София Илиева

 

Наградите в конкурса ще бъдат връчени лично от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева на 8 март.

 

По случай Националния празник на България – 3-ти март, Община Тетевен организира програма, с която да бъде почетена паметта на героите, дали живота си за освобождението.

Програма:

  • 10.00 ч. Панихида - пред паметника на загиналите за освобождението на Тетевен руски войни в двора на църква ,,Св. Всех Святих“ – гр. Тетевен;
  • 11.00 ч. Тържествено издигане на знамето на Република България на пл. "Сава Младенов".

Събитието ще протече при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

В навечерието на 1-ви март д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, раздаде мартеници на децата от детските градини и центровете за работа с деца. Тя посети Дневния център за лица с увреждания, Центъра за обществена подкрепа, Детска ясла ,,Щастливо детство“ и Изнесена група ,,Свещаров“ при ДГ ,,Детелина“.

Д-р Бояджиева отправи своите пожелания за здраве и късмет. Децата от детската градина я поздравиха с песни и стихотворения, а от Дневния център ѝ подариха ръчно изработени мартеници.

Мартеници от името на д-р Бояджиева ще бъдат доставени и във всички детски градини на територията на община Тетевен, ЦПЛР и ЦНСТПЛУИ – с. Гложене.

БЮДЖЕТ 21

26 Фев 2021

 

Приложение № 1 - Приходи по бюджет 2021 г.

Приложение № 2 - разпределение на разходите по функциите по бюджет 2021 г.

Приложение № 3 - разпределение на разходите по основни параграфи по бюджет 2021 г.

Приложение № 4 - Инвестиционна програма на община Тетевен за 2021 г.

Приложение № 4а - Разчет за финансиране на капиталовите разходи за 2021 г.

Приложение № 5 - списък на обекти за текущ ремонт в местни дейности

Приложение № 6 - бюджет за 2021 г. по агрегирани показатели

Приложение № 7 - показатели по чл.45,ал.1,т.2 от ЗПФ

Приложение № 8 - годишен размер на срествата за работни заплати

Приложение № 9 - разпределение преходен остатък 2020 г.

Приложение № 10 - индикативен разчет на СЕС

Приложение № 11 - Актуализирана бюджетна прогноза в местни дейности за периода 2021-2023 г.

Приложение № 12- Бюджетна прогноза за местните дейности за периода 2022-2024 г.

Решение № 372 от 18.02.2021 г. за приемане бюджета за 2021 г.

 

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню