На 19 февруари – денят, в който почитаме паметта на Левски, Основно училище ,,Васил Левски“ село Български извор, община Тетевен, отбеляза своя патронен празник. Програмата започна с Панихида в памет на Апостола. Ученици от училището изнесоха специално подготвена програма, която включваше рецитал за делото на Левски и пресъздадоха моменти от живота му. В програмата взеха участие и деца от местното читалище и ученици от иновативното училище в село Черни Вит.

Официални гости на празника бяха д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, Иван Миховски – народен представител от област Ловеч, Дияна Лалева - главен експерт „Образование“ при Община Тетевен. Бе връчен поздравителен адрес от Ваня Събчева – Областен управител на Област Ловеч. Присъстваха кметът и жители на селото.

Директорът на училището Пламен Маринов, заедно с д-р Бояджиева и г-н Миховски, наградиха ученици, показали добри резултати в учебния процес, както и в различни спортни състезания.

След тържеството д-р Мадлена Бояджиева и г-н Иван Миховски проведоха среща с педагогическия състав на училището.

Тетевенци отбелязаха 146 години от гибелта на Васил Левски. Години на безсмъртие, изпълнени с гордост и самочувствие, които ни сплотяват като общност.

Пред паметника на Апостола на българската свобода в град Тетевен, бе произнесено слово в памет на живота и делото на Дякона. В програмата взеха участие учениците от клуб ,,Млади възрожденци“ към СУ ,,Георги Бенковски“ – гр. Тетевен и МВГ „Вежен“ при НЧ "Съгласие 1869" – гр. Тетевен. Изпълненията и патриотичните песни напомниха, че в сърцето на всеки българин винаги има една малка частица преклонение пред подвига и саможертвата на Левски и всички онези хиляди велики възрожденски дейци, борили се за свободата на България.

На събитието присъстваха д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, зам.-кметовете Свилен Русинов и Борис Врабевски, председателят на ОбС – Тетевен Мария Стойчева, общински съветници, учители и ученици, множество граждани и др.

Програмата завърши с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола.

Празникът Трифон Зарезан бе отбелязан в тетевенските села, където традициите бяха спазени и предадени на младите хора. В селата Черни Вит, Голям извор и Гложене зарязаха лозата - обичай, свързан с началото на годишния цикъл на обработка на лозята. Празненствата преминаха под звуците на българската народна музика, трапеза с традиционни народни ястия и хора.

Гости на празника в населените места бяха д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, Свилен Русинов – Зам.-кмет на Община Тетевен, Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен.

В село Черни Вит гостува Пенсионерският клуб от гр. Ябланица.

В Голям извор за поредна година се проведе ,,Винар на годината“. След дегустация на вина, произведени от местни жители, жури определи и награди победителите.

В село Гложене също бе избран Винар на годината, който получи и венец, изработен от лозови клонки, завързани с червен конец.

Празникът Трифон Зарезан премина с много настроение, усмивки и с кръшни български хора.

На 18 февруари 2019 г. Община Тетевен ще отбележи 146 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. Събитието ще се проведе пред паметника на Левски в град Тетевен от 11:30 часа. Участие в програмата ще вземат ученици от клуб ,,Млади възрожденци“ към СУ ,,Георги Бенковски“ – гр. Тетевен и МВГ "Вежен" при НЧ "Съгласие 1869" – гр. Тетевен.

Изминалата година бе успешна за спорта на община Тетевен. В отчета за изпълнение на дейностите по „Програма 2018 г. за спортни прояви на територията на Община Тетевен“ бяха представени всички осъществени спортни събития. Средствата, които са изразходени по спортния календар за изминалата година са на стойност 22 000 лв. През 2018 г. Общината подпомогна детско-юношеските клубове със средства в размер на 50 000 лв., които бяха разпределени по различните спортни клубове, съгласно Наредба, приета от ОбС Тетевен.

Един от приоритетите на общинското ръководство е развитието на детско – юношеския спорт. През 2018 г. Община Тетевен проведе множество спортни състезания с масово участие на деца, юноши и младежи като превантивна мярка срещу нездравословния начин на живот. Момчета и момичета, юноши и девойки взеха участие в различни нива и фази на държавните първенства за съответните видове спорт. Ученици от училищата на територията на общината участваха в Ученически игри 2018 г. и достигнаха до общинска, областна, зонална и финална фаза за възрастови групи 5 -7 клас, 8 – 10 клас и 11 – 12 клас. Проведоха се регионални, национални и международни спортни прояви, заложени в Спортен календар 2018 на Община Тетевен. С оглед отворения характер на общинския спортен календар към края на годината бяха проведени два допълнителни футболни турнира – за ветерани и деца с международно участие.

Проведените спортни събития през 2018 г. са както следва: дванадесет турнира по футбол, от които два за ,,Купата на кмета“; пет турнира по волейбол; пет турнира по тенис на маса; Международен турнир по шахмат; турнир по баскетбол; турнир от ученически игри/общински етап; турнир по борба в с. Галата; Национален шампионат по планинско бягане; лекоатлетическа щафета; турнир по тенис на корт; Национален мото събор; Национален събор „Трабант фест“; Национален туристически събор.

През 2018 г. за първи път се проведе церемонията ,,Спортист на годината“. Бяха наградени тетевенски спортисти, треньори и отбори за добро представяне и развиване на спорта на територията на общината. Целта на мероприятието бе да оцени успехите на състезателите и техните треньори през изминалата година. Призът бе разделен в три подкатегории: „Индивидуален спорт“, „Колективен спорт“ и „Треньор на годината с принос към развитието на детско – юношеския спорт“.

Д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен и д-р Невелина Ганева – управител на ,,МБАЛ Тетевен д-р А. Пешев“, посрещнаха принцеса Теофана Аладжова фон Саксен – Катте в Тетевен. Визитата на принцесата бе по повод направено дарение за тетевенската болница.

В края на 2018 година местната болница получи оборудване чрез дарение от Германия. Благодарение на принцеса фон Саксен в болницата бяха доставени 32 броя механични болнични легла /с две движения, ABS панели за глава и крака, конструкция от галванизирана стомана, колела със спирачки и ортопедични стойки/ и 15 броя болнични шкафчета от метална конструкция. Оборудването включваше още 15 броя антидекубитални дюшека и отделни 17 броя дюшека за болнични легла.

На днешната среща д-р Бояджиева и д-р Ганева изказаха своите благодарности и впечатления от благотворителността на принцеса фон Саксен, като й пожелаха здраве, благополучие и успехи.

Принцеса фон Саксен е от български произход. Тя дарява средства за изграждането на паметник на Стефан Стамболов във Велико Търново. Патрон е на организацията Freunde des deutschen Herzzentrums. Осигурява над 70 камиона с хуманитарна помощ за български болници и детски домове. Носител е на Почетен плакет от Министерство на здравеопазването на България като признание за дългогодишната ѝ дарителска дейност.

На 7 февруари се проведе церемония за награждаване на отличените в конкурса „Пожарникар на годината”. Най-добрите огнеборци и спасители за 2018 година получиха своите награди в Централния военен клуб в София. Сред отличените бе и Симеон Симеонов - служител в тетевенската пожарна. Той спечели отличие в раздел „Пожарогасителна и спасителна дейност“. Наградата бе дадена за проявен героизъм и висок професионализъм.

Младши експерт Симеон Симеонов е началник на дежурна смяна в РСПБЗН – Тетевен. Той работи в системата на МВР от 1986 година. През 2018 г. ръководената от него смяна е участвала в ликвидирането на общо 48 бр. произшествия. При повечето от тях Симеон Симеонов е изпълнявал функциите на първи ръководител на място, при което винаги е действал бързо и адекватно. Пример за това са действията му на 25 юли същата година. Лично мл. експерт Симеонов и ръководената от него смяна евакуират на безопасно място 16 деца, чийто живот е бил застрашен по време на наводнение в село Гложене, община Тетевен. Същата вечер той успява да евакуира и майка с малко дете, попаднали във воден капан от придошлите води на река Вит.

Геройството на младшия експерт и справянето в екстремни ситуации доказват безстрашието и професионализма на тетевенските пожарникари. Тяхната професия е призвание. Те жертват живота си с едничката цел да бъдат полезни на другите.

На 1-ви ноември 2018 година, на Тържествена сесия по случай Празника на град Тетевен, д-р Мадлена Бояджиева - Кмет на Община Тетевен връчи плакет и грамота на Районна служба ,,Пожарна безопасност и защита на населението“ – Тетевен за проявен героизъм и жертвоготовност за спасяване на човешки живот при отстраняване на аварии и катаклизми.

Тетевен бе домакин на форум на тема „Да върнем родителите в училище“, част от националната кампания на евродепутата Асим Адемов - член на Европейския парламент. Събитието се състоя на 8 февруари 2019 г. в залата на Общинския съвет в Тетевен. Участие взеха д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, инж. Таня Михайлова – Заместник-министър на образованието и науката, Асим Адемов - член на Европейския парламент, Иван Миховски – народен представител, Ваня Събчева – Областен управител на Ловеч, Корнелия Маринова – Кмет на Ловеч, Еленко Начев – Началник РУО Ловеч, директори, учители, родителски организации от общината.

Кметът на Община Тетевен откри форума като благодари на Асим Адемов за идеята и на присъстващите: ,,Сигурна съм, че ще се получи добра дискусия на днешния форум. Приветствам усилията на правителството, че поставя образованието в центъра на своите действия. В центъра поставяме образованието и ние като Общинско ръководство и мисля, че присъствието на хора от всички нива – Европейския парламент, Министерство на образованието, Народното събрание, Областна администрация и местна власт, са доказателство за това, че ние работим в синхрон“. Освен с множеството ремонтни дейности, подобрили образователната среда на територията на общината, д-р Бояджиева добави, че се работи изключително добре по механизма за връщане на учениците в училище и по отношение на професионалното и дуално обучение“.

Г-н Адемов също благодари на присъстващите за отделеното време: ,,Това означава много за мен. В крайна сметка всички сме тук, водени от желанието нашите деца да излязат от училище максимално добре подготвени, образовани и възпитани…С тази кампания искам да дам своя принос за подобряване на образователната система“.

Целта на инициативата е да засегне проблема с нарушената връзка между родители и учители и да предостави платформа за диалог между двете страни.

По време на форума бяха представени резултати от национално проучване на тема „Степента на отчужденост на родителите към училищния живот на своите деца“. Получи се ползотворна дискусия с много примери от страна на тетевенските учители за осъществяване на съвместни дейности с родителите на учениците.

На участниците бяха показани обновените с общински средства ОУ „Васил Априлов“ в с. Градежница, ЦДГ „Изгрев“ в с. Глогово и реновираната по ОПРР Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ – гр. Тетевен.

Г-н Адемов и инж. Михайлова бяха впечатлени от промените, направени в училищата и детската градина. Особено в училището в с. Градежница, където бе налице пълно взаимодействие от страна на общинското ръководство, Министерство на образованието и науката, учители и родители.

,,Училището успява, когато всички сме заедно. Вашето училище винаги е съществувало, благодарение на общия труд. Когато говорим за промяна, промяната идва от образованието. И точно това е смисълът, а смисъла го дават децата. Професията на учителя наистина е уникална, защото дава добро, дава знания“ – сподели зам.-министърът на образованието и науката на срещата в училището в с. Градежница.

Народният представител Иван Миховски не пропусна да изрази и своето удовлетворение от съвместните дейности между всички. Благодарности бяха отправени и към д-р Бояджиева за осъществяване на съдействие за решаването на даден проблем, както от него, така и от страна на учителите.

Съгласно чл. 44, ал. 1, т. 7 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ и чл. 117, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Тетевен, неговите комисии и взаимодействието му с Общинска администрация за мандат 2015-2019 г., Кметът на Община Тетевен организира изпълнението на актовете на Общинския съвет и внася отчет за изпълнението им два пъти в годината.

За периода 01.07.2018 – 31.12.2018 г. Общински съвет – Тетевен е провел 6 заседания, на които са приети 115 решения. Дванадесет е броят на решенията, за които общинска администрация няма задължения за изпълнението им, защото се отнасят до работата на ОбС. Изпълнени са 76 от приетите решения. В процес на изпълнение са 23, а за 4 - не следва изпълнение.

За цялата 2018 г. Общински съвет – Тетевен е провел 12 заседания, на които са приети 270 решения. Петдесет и един е броят на решенията, за които общинска администрация няма задължения за изпълнението им, защото се отнасят до работата на ОбС. Изпълнени са 160 приети решения, а в процес на изпълнение са 38. За 21 решения не следва изпълнение.

Тетевен

bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню