Тетевенският манастир „Св. пророк Илия“ отбеляза храмовия си празник

20 Юли 2016
20676 times

Днес се проведе тържествена служба и курбан, по случай храмовия празник на манастира „Св. пророк Илия“.  На 20 юли всяка година Православната църква прославя пророка и по този повод, днес бе отслужена празнична Света Литургия, която събра жители и гости на града. Събитието уважиха лично кметът на община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и зам.-кметът г-н Борис Врабевски.

Манастирът „Св. пророк Илия“ е строен преди падането на България под турско робство. Предание разказва, че цар Иван Шишман е дарил на манастира дървен кръст обкован със сребро и с изобразени на него евангелски сцени. Най-ранният документ в Манастира е от 1600 година от йеромонах Василий (живял и работил там). Съхранени са сборници от XVI в. (XVII в.), съдър­жащи молитви, заклинания, мъдрости, поучения и летописи. През 1799 година Софроний Врачански намира закрила на два пъти от кърджалийските нашествия. През 1801 година когато кърджалиите изпепеляват град Тетевен, манастирът "Св. Илия" оцелял по чудо. Неговата уникалност се състои във факта, че разваленият контракт по неговото последно изписване, дава възможност да се видят отделните етапи на стенописване - факт, който не може да се срещне не само в България, на Балканите, че дори и в Европа.

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия, а също така, на този ден България отбелязва и 113-aта годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Според народните вярвания, ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Last modified on Четвъртък, 28 Юли 2016 07:38
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню