Обръщение на д-р Мадлена Бояджиева по случай 24 май Featured

24 Май 2023
75 times

Уважаеми просветни и културни дейци,

Уважаеми учители,

Уважаеми читалищни деятели,

Уважаеми съграждани,

Честит 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

От край време ние българите честваме днешния ден с чувство за национална гордост, с особена тръпка в сърцето, която ни прави съпричастни към велики исторически моменти, оставили дълбока диря в световната летопис.

Днешният ден събужда в нас спомени, провокира чувството ни на преклонение и признателност към делото на Солунските братя. Защото създадената от тях Глаголица не е просто предпоставка за културен и духовен разцвет, това е основната причина за създаването и съхраняването на българската нация. Няма народ без свой език и култура, а нашите предци са прозрели това преди векове.

Иска ми се днес да прелистим отново овехтелите страници на собствената си история и със страхопочитание да препрочетем великите дела на нашите някогашни държавници и просветители. Имали сме велики моменти и цяла плеяда книжовници, духовници, патриоти и учители на нацията.

Сигурна съм, че и днес сред нас има просветители, които милеят за род и родина, за своя език и писменост, за съхраняването на националния идеал. Учители, творци, хора на свободното словото, на перото, чийто живот е кауза, отдадена за възпитаване на следващото поколение истински българи.

Поклон пред всички вас!

Благодаря Ви от сърце за себераздаването, за силата, с която носите отговорността всеки ден, пренебрегвайки собствените си проблеми. В тежки времена като днешните – Вие сте тези, от които зависи ценностното оцеляване на нашия народ.

Пожелавам на Вас и семействата Ви здраве, по-спокойни дни и не губете вдъхновение! Имайте сили, за да продължите да втъкавате в идните поколения своите знания, душа и любов!

Вярвам, че колкото и да е трудно, ще успеем да оставим на децата си един по-добър свят, а на света – грамотни, мислещи и вдъхновени българи.

 

Дерзайте към ,,Светли Бъднини“!

Честит празник!

Last modified on Сряда, 24 Май 2023 05:14
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню