Обръщение на д-р Мадлена Бояджиева по случай 1-ви ноември - Празник на град Тетевен Featured

01 Ное 2022
204 times

Скъпи съграждани,

Позволете ми да ви приветствам с празника на Тетевен - 1-ви ноември, денят, в който отбелязваме 145 години от неговото освобождение и денят на народните будители.

Първи ноември е особено скъп за Тетевен празник, защото на този ден преди 145 години, след петвековно турски робство идва свободата.

Тетевен е град, носещ в себе си многовековна история, тук витае духът на българщината, тук отекват стъпките на много поколения – всяко оставило своя диря в днешния ни ден. Ние, тетевенци имаме пълното основание да бъдем горди, да имаме своето самочувствие за достойното си място в историята на България.

Първи ноември е и Ден на народните будители. Днес българският народ отдава почит към делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Празникът е фокусирал в себе всичко: въжделения, мечти, надежди за бъдещето - от Възраждането до наши дни. През този период плеяда от личности, сред които и наши съграждани, са записали имената си със златни букви, за да останат в историята ни, за да останат в сърцата и спомените ни, водейки ни към възход и просветление.

Необходимо е да отдадем заслужена почит и към съвременните будители, чиято дейност е особено важна днес – в дни на сериозни предизвикателства и трудности.

Ето затова 1-ви ноември е двоен празник за тетевенци - съчетал в себе си стремежите на революционните и на духовните дейци, хората на оръжието и хората на перото, чиято ценностна скала трябва да е определяща за всеки българин.

Скъпи съграждани,

Тръгвайки от миналото, с гордост можем да погледнем към съвременния Тетевен, за да отбележим положителното развитие на града ни. С приемственост и последователност вече няколко поколения работим, за да превърнем това красиво кътче от България във все по-модерен и привлекателен център за живот. Всичко това постигаме обединени и благодарение на Вас, жителите на Тетевен – хора с предприемчив дух, смели идеи, воля, трудолюбие и упоритост.

Днес, следвайки заветите на будните тетевенци от миналото, ние продължаваме да градим Тетевен – с работа, с ентусиазъм, с желание и с много любов. Той става все по-красив и привлекателен. През последните години градът ни се промени и придоби съвременен европейски облик. Изцяло обновихме централната градска част - главната улица стана привлекателна пешеходна зона, към края си е ремонтът на централния градски площад, изградихме нови улици и тротоари, обновихме училища, ремонтирахме спортния център, изградихме нови детски площадки, засадихме нови дръвчета и цветни лехи, подменихме част от водопроводната мрежа, рекултивирахме старото сметище, изцяло се ремонтираха пътищата, водещи до града. Всичко това създаде условия за развитие на туризма и по-добра жизнена среда за хората, живеещи тук. Днес с гордост можем да кажем, че Тетевен е един прекрасен съвременен малък град с голям туристически потенциал.

Уважаеми дами и господа,

В този празничен ден, за съжаление трябва да отбележим и факта, че както на местно, така и на световно ниво, настъпиха нелеки дни за човечеството. В момента живеем в несигурна политическа и икономическа обстановка, близо до нас се води война, което допълнително ни поставя пред множество трудности и предизвикателства. И това е повод отново да си припомним, че сме силни  само тогава, когато сме заедно и обединени, когато с едно сърце и една душа преодоляваме стръмнини и изпитания, теготи и болки.

Затова, скъпи тетевенци, нека да вярваме в себе си, да вярваме в децата си и ръководейки се от уроците на историята, носейки в сърцата си гордия български и балканджийски дух, да вървим смело напред и да преодоляваме всички изпитания и предизвикателства.

Нека на ден като днешния с гордост и достойнство да развеем с българското знаме и знамето на Тетевен!

 

Скъпи тетевенци,

Бъдете здрави, бъдете отговорни и градивни, бъдете щастливи и нека Тетевен да остане завинаги в сърцата ни!

Честит празник!

На многая лета!

Last modified on Вторник, 01 Ноември 2022 05:45
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню