Обръщение на кмета на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева по случай 6-ти септември Featured

06 Сеп 2022
133 times

Уважаеми съграждани,

Днес се навършват 137 години от едно от най-съдбоносните и паметни събития в българската история – Съединението на разделените Княжество България с Източна Румелия.

6-ти септември е бележита дата в нашата история, а за да разберем трудностите и перипетиите на днешния ден, трябва да се върнем в далечната 1878 г., когато Берлинският конгрес разкъсва територията на България. Въпреки това, връзките между разделените области не спират, а между тях бързо се заражда общонационално движение, което подготвя обединението на двете територии.

Следват бунтове и военен преврат на 6 септември 1885 г., очаквано подкрепен от българския княз Александър Първи Батенберг. Бунт, желан от всички българи и преминал без кръвопролития. Бунт, който показва, че макар Берлинския конгрес да разпокъсва земите на България, той не успява да прекъсне духовната нишка на народа ни.

6-септември е доказателството, че нас – българите, трудностите не могат да ни разединят, а напротив – обединяват ни още повече, защото сме горд и свободолюбив народ, народ с история и национално самочувствие!

Приемете моите искрени поздрави по повод Деня на Съединението!

Честит празник!

Да живее България!

Last modified on Вторник, 06 Септември 2022 05:44
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню