Тетевен отпразнува своя празник, 142 г. от Освобождението на града и Деня на народните будители Featured

01 Ное 2019
836 times

На 1 ноември 2019 г.  тържествено бяха отбелязани 142 г. от Освобождението на гр. Тетевен и Деня на народните будители.

В двора на храма Всях Светих“ в гр. Тетевен отец Павел отслужи в присъствието на общественици, граждани и ученици панихида пред паметника на загиналите за Освобождението на Тетевен руски воини. В знак на признателност пред паметта на всички, дали живота си за свободата на Тетевен, цветя бяха поднесени от името на Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, ПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, ПГ по СЕУ – гр. Тетевен, НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен, Исторически музей Тетевен, Общинска организация на Съюза на ветераните от войните в България - Тетевен, Общинска организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Тетевен, представители на общинските структури на ПП ГЕРБ, БСП и ВМРО, будни деца, ученици и граждани.

Програмата продължи с тържествено шествие от църквата до площад „Сава Младенов“, в което се включиха стотици граждани, независимо че 1 ноември е работен ден. То премина под звуците на победоносни български маршове, изпълнени от Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки на гр. Троян.

Борис Врабевски – В.и.д. Кмет на Община Тетевен поздрави гражданите на Тетевен, произнасяйки празнично слово. Той честити Празника на Тетевен и Деня на народните будители, като напомни, че Тетевен е вечен град, съхранил своята многовековна история, преборил неволите на времето, погребал децата си под пепелищата, оставени от Кърджалиите през 1801 г. и възкръснал, за да пребъде и приветства с мощен камбанен звън, от камбанарията на църквата „Всях Светих“, Свободата, а днес да се развива и върви напред. Той издигна тържествено знамето на община Тетевен на пл. „Сава Младенов“.

Мария Стойчева – Представител на ОбС – Тетевен напомни на присъстващите личностите, които останаха със златни букви в историята на Тетевен и България и честити празника, пожелавайки на тетевенци здраве и силен дух. Гост на тържеството бе и Илиян Тодоров – Зам. Областен управител на Област Ловеч, които също честити празника. Празничната програма завърши с концерт на Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки на гр. Троян, който въпреки лошото време, успяха да накарат дошлите на площада да потанцуват.

Ден по рано, на 31 октомври, по покана на Община Тетевен, пред жители и гости на града, Левски възкръсна, за да ни напомни за стойността на свободата, морала и достойнството, макар и за малко, благодарение на Веселин Плачков и Христо Мутафчиев, които пресъздадоха последните дни на великия революционер чрез театралната постановка „Разпитът“. Борис Врабевски – В.и.д. Кмет на Община Тетевен приветства актьорите и им благодари за изнесения урок по родолюбие, а на свой ред те честитиха празника на Тетевен и напомниха, че на 31 октомври през 1869 г. е създаден Българския революционен централен комитет (БРЦК), като присъстващите отдадоха почит към паметта на всички, които са дали своя принос за свободата на България.

 

 

Last modified on Петък, 01 Ноември 2019 13:03
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню