Поздравителен адрес по случай 1-ви ноември - Ден на народните будители и Празник на град Тетевен Featured

31 Окт 2019
465 times

Скъпи съграждани,

Отново е 1-ви ноември - Денят на народните будители и един от най-българските духовни празници, фокусирал в себе си може би всичко: въжделения, мечти, надежди за бъдещето - от Възраждането до наши дни.

Благодарение на плеяда от личности, сред които и наши съграждани, този народ се въздига от пепелищата като птицата Феникс и размахва криле към Свободата си. Те бяха онези, които върнаха на българина себеуважението, вярата в собствените сили и подготвиха духа и съзнанието на поробените за саможертва. Без тях всичко това би било невъзможно.

За Тетевен 1-ви ноември винаги ще бъде двоен празник, защото преди 142 години полковник Орлов влиза победоносно в града и го освобождава. На този ден ние не просто отбелязваме Освобождението на Нашия град, но преди всичко тържеството пред лицето на страха и безвремието. Прекланяме се пред храбростта на всички, които отдадоха живота си, за да се наричаме свободни и всички онези, които посветиха всяко свое усилие в името на развитието на хората на Тетевен и тяхното добруване.

Тетевен е вечен град, съхранил своята многовековна история, преборил неволите на времето, погребал децата си под пепелищата, оставени от Кърджалиите през 1801 г. и възкръснал, за да пребъде и приветства с мощен камбанен звън, от камбанарията на църквата „Свях Светих“, Свободата.

Съдбата беляза България с нелеката задача да понесе 5 вековното иго и да го изстрада до последната капка кръв, напоила нашата земя. Хората на Тетевен и Тетевенския край достойно се включиха в Националноосвободителните борби и не залостиха вратите си страхливо. Първи смело подкрепиха Делото на Апостола на Свободата – Васил Левски и самоотвержено застанаха до Хаджи Димитър, Христо Ботев, Панайот Хитов и Филип Тотьо.

Със златни букви в историята на Тетевен и България написаха имената си Баньо Маринов – един от освободителите на гр. Банско и предводител на Кресненско-Разложкото въстание, Петко Милев Страшния, х. Станьо Врабевски, Дочо Мръвков, братя Хаджииванови и стотиците горди тетевенци, просветители и борци, които не сведоха глави под страха от ятагана.

1-ви ноември, денят, в който се прекланяме пред българските просветители, книжовници, революционери, пазители на българския дух сме длъжни да отдадем дължимото и подкрепим днес и всеки иден ден всички будители на нашето време, който неуморно отдават своите енергия и познания на развитието на обществото. Апостолът отдавна ни е оставил своя завет: „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“

Уважаеми тетевенци, на прага на още една година от летоброенето на Тетевен и предизвикателствата, пред които градът ни е изправен сме длъжни да подхождаме отговорно към всички обществени процеси и важни решения, които трябва да вземем, за да градим бъдеще и стабилност.

Бъдете достойни наследници на дедите ни, които се бориха и умираха за идеала да живеем в свободна страна, бъдете отговорни и непоколебими в името на справедливостта!

Честит празник!

Борис Врабевски

В.и.д. Кмет на Община Тетевен

1 ноември 2019 г.    

Гр. Тетевен                                                                                      

Last modified on Четвъртък, 31 Октомври 2019 19:18
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню