С редица събития в община Тетевен бе отбелязан големият християнски празник Успение Богородично, д-р Бояджиева – Кмет на Община Тетевен посети част от тях Featured

16 Авг 2019
278 times

На 15 август, 2019 г. в гр. Тетевен и част от селата от община Тетевен бе отбелязан тържествено един от най-големите летни празници на православните християни – Успение на Пресвета Богородица, денят, посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен и Мария Стойчева – Председател на Общински съвет – Тетевен присъстваха на тържественото отбелязване на храмовия празник на църквата „Успение Богородично“ в с. Черни Вит, където се проведе Света литургия, отслужена от отец Борис, литийно шествие около храма и курбан за здраве на жителите на селото, организиран от Кметството на с. Черни Вит. Д-р Бояджиева и Мария Стойчева бяха посрещнати от Цветослава Христова – Кмет на с. Черни Вит пред вратите на храма, който е една от гордостите на селото, а после всички заедно се помолиха за Богородица да продължи да бди над селото и жителите му. По-късно Кметът и Председателят на ОбС – Тетевен присъстваха и на литургията, изнесена на оброка на Пресвета Богородица в централната махала на с. Черни Вит - Мулаците, където от 1885 г. се чества Светата майка. Празникът продължи с курбан за здраве в двора на храма на селото, където над 100 жители и гости опитаха от вкусната курбан чорба на местен майстор. На същото място след по-малко от 10 дни ще се проведе и фолклорният събор „От Тимок до Вит“, емблема на селото.

По-късно през деня в кв. Козуря в гр. Тетевен на оброка на Пресвета Богородица по случай празника също се проведе тържествена литургия, отново от отец Борис, който благослови присъстващите кузуренци и тетевенци и техните семейства. На събитието отново присъстваха д-р Бояджиева, която живее вече четвърт век кв. Козуря и Мария Стойчева, които уважиха и курбана за здраве, организиран от жителите на квартала.

Празникът бе отбелязан тържествено и в с. Голям Извор. Света литургия бе отслужена от отец Нектарий от Гложенския манастир „Св. Георги Победоносец“, на която присъстваха кметът на селото - Илиян Маринов и много от жителите на селото, а за втора поредна година жителите на махала  "Кръкожабене" почетоха своя празник. Направен бе и  осветен курбан на  оброчната плоча "Успение на Пресвета Богородица" под вековното дърво (скороша). В останалите населени места на община Тетевен празникът също бе отбелязан, а най-радваща е информацията за големия брой кръщенета, извършени на този свят ден.

Last modified on Петък, 16 Август 2019 12:26
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

bottom logo teteven new green

 

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню