В Тетевен се проведе работна среща с представители от Община Радовиш, Република Северна Македония Featured

11 Апр 2019
520 times

На 10 април 2019 г. Община Тетевен посрещна представители от община Радовиш, Република Северна Македония. Тяхната визита бе част от дейностите, свързани с проект „Заедно създаваме по-добро бъдеще“. Проектът е финансиран от ЕС по Програма „Европа на гражданите“, направление „Демократична ангажираност и гражданско участие“, мярка „Побратимени градове“.

През 2018 г. Община Тетевен подписа Меморандум за сътрудничество и приятелство с Община Радовиш. Част от общите дейности в обхвата на сътрудничеството е кандидатстването по общи проекти, финансирани по европейски програми, какъвто е и проектът „Заедно създаваме по-добро бъдеще“.

В него се предвижда да участват около 370 души - представители на местната власт и местния бизнес от двете общини, младежки организации, експерти в сферата на образованието и младежките политики, участници в самодейни състави и представители на културни институции на побратимените общини.

Д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, приветства гостите от Радовиш с думите: ,,Добре дошли в Тетевен, изключително съм щастлива, че сте тук сред нас. Между нас вече е създадено едно много добро партньорство. Радвам се, че успяхме да спечелим този проект. Той наистина ще бъде от полза на двете общини. Сферите, в които ще работим са младежката, образованието, бизнеса и културата. Надявам се проектът да бъде изпълнен успешно.“.

Провеждането на работната среща бе във връзка с организацията на бъдещите съвместни дейности по проекта през юли месец в Тетевен. В рамките на четири дни ще бъдат осъществени два дискусионни форума: бизнес форум - изложение и младежки дебат за бъдещето на Европа и европейските политики за младите хора. В първия форум участие ще вземат предприемачи, търговци, хотелиери, ресторантьори, земеделски производители и занаятчии, които ще обменят опит и идеи в сферата на предприемачеството, а във втория форум директори на училища, експерти и младежи ще изразят становище за европейските политики за образование и заетост на младите хора. Ще бъдат обменени полезни практики в двете общини в сферата на иновативното образование, дуално обучение, механизмите за приобщаващо образование. Самодейци от община Радовиш ще се включат и в традиционния за община Тетевен Празник на народния обичай и автентичната носия, провеждащ се в село Рибарица, като всички гости на фестивала ще имат възможност да присъстват на Вечер на македонския фолклор на 20.07.2019 г.

На срещата присъстваха Игор Чапов – експерт ,,Култура и спорт“, общ. Радовиш, Борче Панов“ – експерт ,,Образование“, общ. Радовиш, Кремена Димитрова – представител на организацията, управляваща проекта, Свилен Русинов – зам.-кмет на Община Тетевен, Валентина Николаева - Директор на дирекция „Специализирана администрация“, Цветелина Стоянова – секретар на Община Тетевен, експерти от общинска админстрация, които ще работят по осъществяването на дейностите по проекта.

Last modified on Четвъртък, 11 Април 2019 08:31
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

bottom logo teteven new green

 

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню