В Тетевен се проведе Научна конференция на тема ,,Учебното дело в Тетевен“ Featured

30 Окт 2018
490 times

По повод наближаването на 1-ви ноември - Празник на град Тетевен и Ден на народните будители, на 30-ти октомври 2018 година, в салона на Общинска администрация се проведе Научна конференция на тема ,,Учебното дело в Тетевен“.

Събитието премина под голям интерес. Бе презентирана историята на образователното дело в града до Освобождението, която бе пълна с интересни факти. За учебното дело в най - отдалеченото минало няма никакви сведения. Кърджалийското опустошение на Тетевен през март 1801 г. е заличило почти всички данни за културния и просветния живот през годините на османското владичество. Само някои странични факти дават основание за по - достоверни предположения.

Широкото разпространение на занаятите и търговията, упражнявани от просветени занаятчии, е несъмнено доказателство за наличието на просветни огнища‚ които са съдействали за издигане на културното равнище на хората. Занаятът се изучавал обикновено след като младежът се научи да чете и пише.

Ученици представиха първите стъпки, развитието и постиженията на своите училища. В Научната конференция участваха представители от Исторически музей град Тетевен и ученици от четирите училища в града: Начално училище ,,Хаджи Генчо“, Национална професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване ,,Сава Младенов“, Средно училище ,,Георги Бенковски“, Професионална гимназия по строителство, електротехника и услуги – Тетевен.

На конференцията присъстваха д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, Борис Врабевски – Зам.-кмет на Община Тетевен, Свилен Русинов – Зам.-кмет на Община Тетевен, учители, ученици, граждани.

Д-р Бояджиева закри Научната конференция с думите: ,,Благодаря на всички, които сте тук! Благодаря за интересните неща, които днес чухме за образователното дело на нашия град! За да градим настоящето и бъдещето, трябва да се учим от миналото. Желанието и дарителството на видните тетевенци са били причина за развиване на образованието!“.

 

Last modified on Вторник, 30 Октомври 2018 15:26
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

bottom logo teteven new green

 

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню