В Тетевен бе открита изложба на Полския институт в София Featured

30 Окт 2018
476 times

На 29-ти октомври 2018 година в Художествената галерия на НЧ ,,Съгласие 1869“ в град Тетевен, бе открита изложба на Полския институт в София със забележителности, включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Георги Терзийски – Областен управител на Ловеч, и д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, посрещнаха г-н Ярослав Годун – Директор на Полския институт в София.

Д-р Бояджиева приветства всички и добави, че България също е страна с обекти, които са културно наследство и са включени в същия списък: ,,За мен е чест и удоволствие да Ви посрещна в нашия красив град и да обсъдим заедно и възможности за бъдещи инициативи. Културното многообразие на Европа е наистина огромно богатство и когато го показваме на нашите съграждани, то се превръща в една своеобразна екскурзия към далечни страни и откриване на нови хоризонти. Затова поканихме и млади хора, за да могат да се докоснат до колорита на различните народи.“

На откриването на изложбата присъстваха Борис Врабевски – Зам.-кмет на Община Тетевен, Свилен Русинов – Зам.-кмет на Община Тетевен, Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен, общински съветници, граждани и ученици.

Полша предлага удивителни срещи с уникални исторически и природни богатства. Страната се слави с четиринадесет от близо хиляда забележителности, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Полша се гордее с исторически централни квартали на Краков и Торун, обаятелни с вековните си постройки, както и със стария град на Варшава. Столицата на Полша впечатлява експертите на ЮНЕСКО с извършените възстановителни работи без прецедент в историята на човечеството. В престижния списък е включен и средновековният замък в Малборк. Той е най-голямата тухлена постройка в света. Полша е привлекателна и със забележителните си природни обекти, градини дървени църкви – свидетелство за изкуството на старите майстори-занаятчии и с религиозните си обекти, в които продължава да кипи живот. Страната се гордее с монументалната творба на съвременната архитектура – Залата на столетието във Вроцлав. Беловежката гора е природно богатство от уникални за цяла Европа вековни девствени гори.

Свое място в списъка има и зловещият паметник от миналото, споменът за което преследва и до днес – немският нацистки концентрационен лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау (194о – 1945 г.).

Last modified on Вторник, 30 Октомври 2018 07:27
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню