Поздравителен адрес от д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен по случай 6-ти септември Featured

06 Сеп 2018
703 times

      Уважаеми съграждани,

Съединението на България с Източна Румелия може би е най-великото дело в нашата история, дело, допринесло за гордостта да се чувстваме българи, единни и сплотени. То доказва способността ни да браним онова, което обичаме, независимо каква е неговата цена! Тази любов се измерва в саможертвата за всичко скъпо, бащино и родно, саможертва, оставила горещи отпечатъци в душите и сърцата на хората.

Трудно е да се изправиш сам пред проблемите и препятствията, както малка България се изправя и оспорва своето право пред великите сили. След руско-турската война, нашата родина, разкъсана на парчета от Берлинския конгрес, прави планове да събере земите си, за да бъде отново цяла. Българите се отказват от първоначалната идея, която е да обедини всички ограбени земи, а първо да се реализира обединението главно с източна Румелия.

Може би е тежко да гледаш как билото на Стара планина те разделя от твоите братя и сестри. Болезнено е да си толкова близко до онова, което ти принадлежи, а да не можеш да го докоснеш. Непосилна е горчилката в сърцата на всеки българин, усетил вкуса на унижението и подигравката. Дори Русия, нашата освободителка, отказва помощта си спрямо съединението. На нея й харесва така - да съществува само спомена за старата велика България.

Но величавото минало на българите топлело душите им! Подвизите, борбите, саможертвите ги накарали отново да си възвърнат самочувствието на онази силна и непобедима държава.

Септември 1885 година България се обединява с източна Румелия, въпреки недоволството на великите сили и въпреки риска, който би донесъл тежки последствия на родината ни.

В онзи септемврийски ден България си възвръща част от това, което й принадлежи. С много усилия, жертви и труд, българите постигат желаната цел – Съединението!

В този свят на предизвикателства и нови перспективи, нека да запазим българското самоусещане и да се обединим около пълноценното развитие на Родината ни!

Честит празник!

С уважение: Д-р Мадлена Бояджиева

                     Кмет на Община Тетевен

Last modified on Четвъртък, 06 Септември 2018 06:17
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

bottom logo teteven new green

 

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню