Print this page

Тетевенското село Голям извор отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски Featured

19 Юли 2018
2249 times

Малкото китно селце Голям извор почете паметта на големия Васил Иванов Кунчев. На 18 юли 2018 г., жители и гости отбелязаха 181 годишнина от рождението на Апостола и 146 години от откриването на Първия окръжен революционен комитет в Българско. Пред къщата – музей ,,Васил Левски“ отново оживя силата на българския дух и непоколебимостта на жаждата за свобода.

На тържественото честване присъстваха Илиян Маринов – Кмет на с.Голям извор, д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, Свилен Русинов – Зам.-кмет на Община Тетевен, Мария Стойчева – Председател ОбС Тетевен, Вергиния Василева – Зам.-кмет на Община Червен бряг, инж. Ивайло Иванов – Председател на ОбС Червен бряг, Стоян Стоянов – Кмет на Джурово, Венцислав Велчев – Председател клуб ,,Голям извор“, гости и жители на селото.

Организатор на програмата по случай честванията е кметство с. Голям извор, с подкрепата и съдействието на кмета на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Нейните думи доказаха вярата и стремежа в каузата: ,,Във всяко българско сърце живее споменът за него – Апостола, неуловимия Дякон, мъжа с най – чистата душа! Всяко дете започва да учи българската история с неговото име, име символ на безгранична обич към род и Родина! Левски е личност, която не трябва да бъде забравяна. Личност, която трябва гордо да носим в нас и да предаваме заветите, които ни е завещала, на идните поколения. Днес, повече от всякога ни е нужен примерът на Левски – неговия патриотизъм, неговата борбеност и всеотдайност.“

Животът и делото на Васил Левски остават за бъдещите поколения като пример за всеотдайност, родолюбие и безпримерен героизъм. Тържественото честване бе отбелязано с богата програма. С музикално – поетичния спектакъл ,,И нека роденият последен помни“, жителите и гостите на селото никога не ще забравят величествения подвиг на Апостола. Самодейци към читалище ,,Найден Григоров“ с.Голям извор и дейци от клуб ,,Традиция“ представиха откъс от драматургична постановка ,,В нощта на залавянето“. Барелефът на Левски бе отрупан от поднесените венци и цветя в знак на признателност към саможертвата в името на България. Вечерта завърши с тържествена и пъстра заря, символ на безграничната обич към родното.

Епохите минават и отминават една след друга, раждат се и умират, а Дякон Игнатия, Васил Левски е вечно жив. Българската земя нетленно тръпне от неговите стъпки, оставили в душите ни усета за трайност и величие!

,,Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме!“

                                                                                                                      Васил Левски

Last modified on Четвъртък, 19 Юли 2018 10:39
Rate this item
(0 votes)