Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България в Тетевен Featured

02 Юни 2018
700 times

На 2 юни 2018 г. с възпоменателен митинг, поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните и с едноминутно мълчание, тетевенци почетоха паметта на Христо Ботев и на всички дали живота си за свободата и независимостта на България. Традиция, изминала дълъг път във времето, която става все по – жизнена, а корените й – все по – здрави и все по – дълбоки.

Г-н Свилен Русинов – зам.-кмет на Тетевен, поднесе цветя от името на Община Тетевен с думите: ,,Днес честваме безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна диря във вечността с делата си и славната си гибел…Нека пазим нашата идентичност и силата на българския дух, за да продължи Тетевен да заема достойно място в родната история! Да живее Тетевен! Да живее България!“.

Венци и цветя в знак на признателност поднесоха и ученици от училищата в Тетевен, представители от НЧ,,Съгласие 1869“ Тетевен, Исторически музей Тетевен, различни организации и граждани.

Всяка година мнозина тръгват по стъпките на Ботевата чета, за да открият себе си, за да открият България. Чистите образи на Ботевите четници и мъченици се превърнаха в светъл идеал за поколения българи. Те изминаха своя страшен, но славен път от Козлодуйския бряг към предизвестената си геройска смърт, водени от мисълта за България и за своите братя в окови.

Поклон пред паметта им!

Last modified on Събота, 02 Юни 2018 13:16
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

bottom logo teteven new green

 

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню