На 25 май в м.Костина, с.Рибарица се проведе възпоменателен митинг, посветен на 142-та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на Георги Бенковски Featured

25 Май 2018
622 times

 

На 25 май в местността Костина, село Рибарица традиционно се проведе възпоменателен митинг, посветен на 142-та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски.

Гост на възпоменателния митинг за смелостта и саможертвата на Георги Бенковски, начело на бунтовниците и редом с тях в най – тъмните часове на революцията, беше: Г-н Красимир Каракачанов – зам.-министър председател на по обществения ред и сигурност и министър на отбраната. Думи на признателност към делото на Априлци поднесе д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен: ,,Намираме се на мястото, пропито с кръвта на един от най – големите революционери и водач на Априлското въстание Георги Бенковски. Свободата, която имаме днес, ние българите дължим на безстрашието на Бенковски и неговите съратници. Главата е отсечена, но мислите и делата никога не ще се покосят!“. На митинга присъстваха и г-н Николай Нанков – министър на регионалното развитие и благоустройството, г-н Иван Миховски – Народен представител, г-н Георги Терзийски – Областен управител на Област Ловеч, г-н Бойко Пъдарски – зам.-областен управител на Област Ловеч, Полковник Петър Банков – Командир на Военновъздушна учебна база ,,Георги Бенковски“ град Долна Митрополия, г-жа Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен, г-н Борис Врабевски – зам.-кмет на Община Тетевен и г-н Тони Стоев – зам.-кмет на Община Тетевен.

Клетва пред паметта на Гаврил Груев Хлътев и героите от Април 1876г. положиха възпитаниците от СУ „Георги Бенковски“ – Плевен. След поднасянето на венци и цветя пред паметника на войводата, представители на клуб „Традиция“ пресъздадоха последните минути от живота на водача на Априлското въстание.

Георги Бенковски е убит след предателство, пронизан от куршум. Великият българин е предаден от дядо Вълю и загива в Тетевенския балкан, край река Костина. Като доказателство за неговата смърт, главата му е отрязана и изпратена в София, като преди това е измита в „Кървавото кладенче“, което се намира в близост до лобното му място.

Last modified on Четвъртък, 31 Май 2018 12:08
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

bottom logo teteven new green

 

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню