Тетевен отбеляза 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост Featured

24 Май 2018
1152 times

„Но и тъй, както е днес, езикът ни е, както казах, пак великолепен по звучност, по изразителност и по енергия. И ние си го обичаме като едно от най-скъпите наследства, завещани нам от дедите ни.“ Иван Вазов

Празникът, посветен на Светите братя Кирил и Методий в Тетевен започна с шествие на представителните групи от училищата в града, водени от духов оркестър и мажоретен състав от СУ „Георги Бенковски“ с крайна спирка пл. „Сава Младенов“.

“Още от времето на Черноризец Храбър с респект почитаме делото на нашите първоучители Светите братя Кирил и Методий… Нека все така с отдаденост изграждаме можещи, знаещи и отговорни личности за общото ни европейско бъдеще!”, с тези думи се обърна към всички присъстващи в словото си д-р Мадлена Бояджиева – кмет на община Тетевен, а след това връчи грамоти и плакети на изявените директори и учители от детски градини, училища и читалища от общината, за приноса им в образователното дело и културата. Честта да поздрави събралите се имаше и г-жа Йочка Вълчева – директор на Професионална гимназия по строителство, електротехника и услуги гр. Тетевен.

Гости на празника и включили се в шествието бяха кметът на град Радовиш, Република Македония Герасим Конзолов и неговата делегация, Еленко Начев – началник Регионално управление на образованието гр.Ловеч.

С голям професионализъм, много багри, настроение и вдъхновение, ансамбъл ,,Пирин“ напълни пл.,,Сава Младенов“ и обра овациите на гости и тетевенци. Докато магичните танцьори показваха талантливите си умения, Борис Врабевски – зам.-кмет на община Тетевен откри промишлената изложба, традиционно провеждаща се в Национална професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване ,,Сава Младенов“ гр.Тетевен като и награди с грамоти участниците в нея.

Звънливият и богат български език е оръжието, с което родните писатели успяват дори и в мрачните и трудни години на гнет да съхранят родолюбието и идеала за свобода, да увековечат отрудения български човек, страстите и неволите на хората. Днес ние имаме щастието и честта да разлистваме книгите с пожълтели страници и да се пренасяме в един друг свят, било то в миналото или настоящето, благодарение на майсторското перо на Светите братя Кирил и Методий.

 

 

Last modified on Вторник, 29 Май 2018 10:28
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

bottom logo teteven new green

 

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню