На 19 май 2018 г. в с.Черни Вит се проведе възпоменателно тържество по повод 142 години от Априлското въстание и почитане паметта на Нейо Крачунов Featured

21 Май 2018
818 times

На 19 май 2018 г. в с.Черни Вит се проведе възпоменателно тържество по повод 142 години от Априлското въстание и почитане паметта на Нейо Крачунов, жертвал живота си в името на българската кауза за свобода.

Тържеството се проведе по инициатива на Кметство Черни Вит и НЧ ,,Христо Смирненски 1925“. За да почетат паметта на укривателя на Бенковски Нейо Крачунов, гости на събитието бяха зам.-кметът на Тетевен Тони Стоев, предстедателят на ОбС Тетевен г-жа Мария Стойчева, Иван Гетов – председател на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните /СВВБ/ в България. Участници от Национално дружество ,,Традиция“ – Тетевен припомниха на събралите се поклонници за саможертвата му, за зверските мъчения, на които е бил подложен и за смелото му хвърляне в буйните води на река Вит, за да остане верен докрай на Войводата, на неговата чета и на България.

Всяка година през месец май, жители и гости на Черни Вит скланят глави пред дядо Нейо, жител на селото от махала Остриля, който през 1876 година помага на Бенковски и неговата чета след погрома на Априлското въстание.

 

Last modified on Понеделник, 21 Май 2018 13:19
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

bottom logo teteven new green

 

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню