На 19 май 2018 г. се проведе шествие в памет на генерал-лейтенант Владимир Вазов Featured

21 Май 2018
661 times

На 19 май 2018 г. се проведе шествие в памет на генерал-лейтенант Владимир Вазов и се отдаде почит с поднасяне на цветя пред паметната му плоча в град Тетевен. В чест на единствения български пълководец, почетен от британското кралство след края на Първата световна война, в шествието се включиха: кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметът Борис Врабевски, представители от Областна организация на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ гр.Плевен, Областна организация на СОСЗР гр.Ловеч, Дружество на СОСЗР с.Телиш, Мъжка вокална група ,,Вежен“ гр.Тетевен, граждани на Община Тетевен.

През септември 1918 г. генерал Вазов извоюва една от най-славните победи на българската армия в битката при Дойран, където побеждава многократно превъзхождащата го английска армия. . Срещу дивизията на Вазов се изправят 3 английски, 2 френски дивизии, 1 гръцка тежка артилерийска бригада и един гръцки конен полк. Превъзходството в полза на противника е многократно. Тогава генералът казва на българските войници и офицери: „Трябва да победим или да умрем - друг избор няма!" За героя от Дойранската епопея кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева призова ,,Достатъчно е само да си припомним думите на английския генерал Милн, който командва английските дивизии през 1918 г.: „Свалете знамената! Минава победителят от Дойран”. Невероятен жест и огромна чест, която не ни е оказвана никога в нашата военна история.“

През 2016 г. в град Тетевен бе открита паметна плоча на къщата, в която именитият пълководец генерал-лейтенант Владимир Вазов прекарва последните дни от живота си.

 

Last modified on Понеделник, 21 Май 2018 13:07
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

bottom logo teteven new green

 

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню