Поздравителен адрес от кмета на Община Тетевен по случай 1 ноември - Ден на народните будители и Празник на град Тетевен Featured

01 Ное 2017
628 times

Скъпи съграждани,

Позволете ми да ви приветствам с празника на Тетевен - 1-ви ноември. Ден, който през годините се утвърди като традиция, символ на духовните устои на нашия град.

Първи ноември далеч не е само празник, той е и символ. Символ на вярата. Символ на спомена за миналото, което ще проправи пътя на бъдещето. Символ на онова, което стои точно пред нас, но върху което ние така и не се замисляме.

 Тетевен е град, носещ в себе си многовековна история, тук витае духът на българщината, тук отекват стъпките на много поколения – всяко оставило своя диря в днешния ни ден. Тетевен е духовен и интелектуален център на националното възраждане и освободителните борби, средище на напредничави и будни умове. Тетевенци имат пълното основание да бъдат горди, да имат своето самочувствие за достойното си място в историята на България.

Първи ноември  е особено скъп за Тетевен празник, защото на този ден преди 140 години, след петвековно турски робство, идва свободата.

Едва ли друг народ е извоювал националната си свобода с цената на толкова много жертви. По брой на участници и жертви в националноосвободителното движение Тетевенският край и Тетевен заемат достойно място, за което може само бъдем горди.

Пламенни родолюбци от Тетевенския край са участвали в четите на Панайот Хитов, Хаджи Димитър, Филип Тотю, а дванадесет от тях трасират огнената диря на Ботевата чета. От Тетевенския край са и най-верните сподвижници на Левски – Сава Младенов и Васил Йонков  Гложенеца. Лично Апостолът изгражда революционния комитет в Тетевен, а комитетът в Голям извор провъзгласява за Първи окръжен революционен окръг в Българско.

Изглежда е била тясна територията на нашия край за борци като Баньо Маринов, щом и след Освобождението отива в Пирин и се бори за Разложкия край. Тук трябва да споменем тетевенските първенци - х. Станю Врабевски и Петко Милев Страшния, както и всички останали – знайни и незнайни имена на освободителните борби.

За Тетевен двата празника – празникът на освобождението на града и празникът на народните будители се съчетават в един празник.

Всеки народ има велики празници, но само българският народ чества Деня на своите будители!

Денят на народните будители сам по себе си е светлина, която ни кара да си спомним, да се поучим, да се борим и да продължаваме, да се преклоним и да подражаваме.

На този ден всички българи отдаваме почит на създателите и пазителите на българската духовност – от раждането на писменото слово, през Средновековието, през петвековното османско владичество, завършило с над стогодишното национално Възраждане и освободителните борби. Почитаме паметта на духовните строители на следосвобожденска България.

Днес трябва да отдадем признателността си и на днешните будители, защото признанието на цялостната им дейност не трябва да идва след векове. Днес всеки уважаващ себе си учител, всеки уважаващ себе си деец на словото е и будител, макар контекстът на днешната епоха да изисква тази будителска дейност да се проявява по коренно различен начин.

От дистанцията на времето, още по-убедително звучат пророческите думи на Васил Друмев: „Един народ, който има съзнание, култура, писменост и наука, непременно ще има светла и трайна бъднина.“

 

 

Уважаеми съграждани,

Днес, когато правим равносметка, когато се опитваме да осмислим историческите процеси и реалните измерения на 1 ноември, е нужно да прочетем вярно историята, да проявим необходимата зрялост, мъдрост и отговорност. Да разберем, че днес и в този момент повече от всякога са необходими единни действия, които ще ни позволят да изградим стабилна и  просперираща България.

Днес предизвикателствата пред нас са сложни и динамични, но ако бъдем единни, ще съумеем да изпълним заветите на тези, които жертваха живота си за Тетевен и за България.

В този момент е необходимо да вярваме в себе си, да вярваме в децата ни и в младите, като им предадем уроците на историята,  за да носят в сърцата си гордия български и балканджийски дух.

Нека на ден като днешния - да развеем с достойнство българското знаме и знамето на Тетевен!

 

Скъпи тетевенци,

Бъдете здрави, бъдете отговорни и целеустремени, бъдете щастливи и носете нашия малък град в сърцата си!

 

Честит празник!

На многая лета!

 

 

С уважение:

Д-р Мадлена Бояджиева

Кмет на Община Тетевен

Last modified on Сряда, 01 Ноември 2017 07:10
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Отчети

За региона

  Меню