Тетевен отбеляза 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост Featured

25 Май 2017
1592 times

24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, бе отбелязан в община Тетевен с богата празнична програма. Тя започна с шествие на представителните групи от училищата в града, след което за настроението на жителите и гостите на Тетевен се погрижи фолклорен ансамбъл „Българе“. Следобедът бе отдаден на спорта, а денят завърши с Тържествена заря-проверка по повод 141-та годишнина от Априлската епопея.

Празникът посветен на Светите братя Кирил и Методий започна с шествие на представителните групи от училищата в града, водени от духов оркестър и мажоретен състав от СУ „Георги Бенковски“, с крайната спирка пл. „Сава Младенов“.

“Има в българския календар един необикновен празник -  24 май! Ден, в който със събудената за нов живот майска природа, се пробужда и българският дух”, с тези думи се обърна към всички присъстващи в словото си д-р Мадлена Бояджиева – кмет на община Тетевен, а след това връчи грамоти и плакети на изявените директори и учители от общината, за приноса им в образователното дело. Честта да поздрави събралите се имаше и г-жа Дочка Михайлова – преподавател в СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен.

 С много багри, настроение и невероятни танцови умения бяха изпъстрени  изпълненията на фолклорния ансамбъл "Българе". В препълнения салон на читалище „Съгласие 1869г.“ даровитите участници направиха страхотно шоу, което беше аплодирано дълго след своя край. Завършекът на концерта бе сложен с голямо общо хоро, съставено от публиката и ансамбъла.

Междувременно Борис Врабевски – зам.-кмет на община Тетевен откри промишлената изложба, която по традиция се провежда в  Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Сава Младенов", а всички участници в изложбата получиха грамоти.

В празничната програма бяха включени и две състезания по футбол и тенис. Кметът на Тетевен награди победителите от турнирите, където тетевенци се представиха на ниво и спечелиха футболната среща с 2-1, в която участваха отборите на „Вежен“ – Тетевен и Военен спортен клуб „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия. В отборното състезание по тенис, отново нашенският отбор победи, а  представител на Военния клуб връчи плакет на д-р Бояджиева. 

Денят завърши с Тържествена заря-проверка по повод 141-та годишнина от Априлската епопея, на която присъстваше и председателят на Народното събрание – Димитър Главчев.

Last modified on Четвъртък, 25 Май 2017 06:44
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню