Михаил Николов Маринов

13 Юли 2010
1819 times

Малко са градовете, които в своeто героично минало създадоха творби с вечна стойност.
Къщите на стария и живописен Тетевен са особено богато национално наследство на нашата архитектура и народен бит. В тяхното естетическо оформление като декоративен елемент е богато застъпена дърворезбата.
Това подчертано уникално българско изкуство, тетевенци прилагат с любов в цялата вътрешна уредба, постигайки чудесна хармония между материал, форма, украса и цвят.
Днешните сгради са монументални, но без елементарна орнаментална или скулптурна украса. Голите вътрешни стени на съвременното жилище не сгрява хората.
Затова и в миналото и днес дърворезбата намира почва в Тетевен. Често се срещат хора, които в това изкуство виждат вдъхновение и творческа изява.
Пропит от пиетет към големите образци в балканската църковна и жилищна дърворезбена традиция и аз успях да събудя в себе си чувствителността и сръчността на старите майстори, за които дървото имаше "душа".
Ето, че дойде ред да разкажа и за себе си. Казвам се Михаил Николов Маринов и съм на 25 год. Занимавам се с дърворезба от 14 годишен. Завършил съм ТГСД "Сава Младенов" гр. Тетевен, специалност дърворезба; българо - германски център за обучение и квалификацияпо строителство и дървообработване - Плевен, специалност Оператор в производството на корпусна и решетъчна мебел и Оператор в производството на врати и прозорци.
Участвал съм в традиционната изложба между училищата по приложни изкуства в с.Орешак през 1994 г. и на изложба през 1998 г. във фоайето на Обшински съвет гр. Тетевен
Основните творчески принципи на възрожденските майстори са неизчерпаем източник за нови знания и вдъхновение.
Затова и аз младият потомък на тези резбари, потърсих тяхното наследство и се опитвам да го претворя в нови форми и изяви.
Често намирам "своето" дърво още в гората, опознавам характера му, търся начин да съхраня упоритостта му след преобразяването в полезни предмети. Така експериментирайки с различни дървесни видове - орех, мура, дъб, дива череша, круша, явор, бук, елша, липа, и др. и преобразявайки ги в шкафове, пластични съдове, дървопластики, пана, домашни иконостаси, резбени розети, и други предмети, изявявам скрита пластическа изразителност, чувственост и одухотвореност на дървото.
Дърворезбата е била и си остава единственият източник на красота, уют и топлота в жилището.
Аз вярвам, че тя постепенно и неминуемо ще навлезе в бита на хората, защото на нея и е отредено да мине през живота, да бъде потребна на хората и да пребъде във времето.

Адрес: гр.Тетевен, ул. "Иван Фурнаджиев" №1"Б", тел. 0678/54590; 0678/52834

Last modified on Четвъртък, 11 Август 2016 20:42
Rate this item
(0 votes)
More in this category: « Други фирми

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню